Početna Party Time Pravoslavna nova godina u Omladinskoj prestonici Evrope iz ugla Novosađanki

Pravoslavna nova godina u Omladinskoj prestonici Evrope iz ugla Novosađanki

0

Ovog meseca nove 2019. godine Novi Sad je zvanično postao Omladinska prestonica Evrope i time je svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji, koju čini riznica kulturnog i duhovnog nasleđa, dodao još jednu titulu svetskog ranga. Ono što naš grad posebno izdvaja od ostalih srpskih i gradova u regionu je kulturna infrastruktura organizacije mnogobrojnih prazničnih dočeka, a najpoznatiji među njima je doček pravoslavne Nove godine na prazničnu radost i zadovoljstvo Novosađana i mnogobrojnih turista koji posećuju Novi Sad za vreme novogodišnjih praznika.

Pre četiri godine su svi žitelji Novog Sada i posetioci bili u prilici da uživaju u koncertu folk dive Svetlane Cece Ražnatović na dočeku pravoslavne Nove godine dok će ove godine program biti bogatiji za brojna dešavanja, a za NsHroniku o prazničnoj atmosferi uoči dočeka pravoslavne Nove godine govore Novosađanke, predsednica Udruženja “Remix” koje sarađuje na projektu OPENS Ivana Jovanović i novosadska modna kreatorka Danijela Božić, čiji je dizajnerski rad cenjen u zemlji i svetu i čije kreacije nose mnoge naše poznate ličnosti.

Ivana Jovanović

– Ja lično u tom nekom simboličnom smislu, što bi savremeni kreativci rekli, ne doživljavam proslave novih godina. Za mene proslava pravoslavne Nove godine znači odlazak na doček, koji je uvek lepo organizovan u Novom Sadu, a u nedelju, 13. januara moj izbor je koncert u Novosadskom pozorištu koji će održati Đorđe Miljenović od 21 čas sa svojim pratećim bendom, a pre toga ići ću u Američki kutak od 19.30h gde će publika moći da uživa u predivnom glasu Lorana Prokopića koji će nastupati uz pratnju pijaniste Davida Klemma. 

Danijela Božić

– Volim sve divne praznike u ovo doba godine, odišu ljubavlju i radošću pa je tako i pravoslavna Nova godina za mene još jedan korak dubljeg zalaska u nove divne ideje i planove koji čekaju svoju realizaciju u 2019. godini. Kako nisam ljubitelj velikih skupova, pravoslavnu Novu godinu proslavljam uvek u odabranom društvu meni bliskih i dragih ljudi jer želim da uživam i delim radost upravo sa njima. 

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva/Pixabay