Početna Party Time The Vaccines i gitarski pobunjenici na Exitu

The Vaccines i gitarski pobunjenici na Exitu

0

The Vaccines

“The Vaccines”, jedna od najboljih koncertnih grupa savremene rok scene, nastupiće na Exitu u subotu, 9. jula!

Furiozni četverac iz Londona u zvaničnom izboru za najbolji britanski bend uživo, stao je rame uz rame sa bendovima kao što su “Coldplay”, “Mumford & Sons”, “Muse” i “The Rolling Stones”!

“The Vaccines” kritičari porede sa legendarnim “Ramonsima”, a njihovi albumi dostižu prva mesta najvažnijih svetskih top lista. Već i njihov debi album bio je najprodavaniji 2011. godine kada su ujedno bili dobitnici NME nagrade za najbolji novi bend!

“The Vaccines” donose mešavinu retro surf pank zvuka sa Ramones gitarama uz visokoenergične melodične deonice. Njihov svež gitarski zvuk, duhoviti, savremeni tekstovi i doslednost muzičkoj estetici ubrzo su ih pozicionirali kao jedan od najreprezentativnijih i najaktuelnijih sastava na savremenoj rock sceni. Debi album “What Did You Expect from The Vaccines?” vrlo brzo je dobio platinasti tiraž, da bi samo osamnaest meseci kasnije novim izdanjem “Come of Age” dostigli prvo mesto britanske liste albuma. Usledili su nastupi na vodećim svetskim festivalima, a zaokret u karijeri napravili su aktuelnim albumom “English Grafitti”, koji je “Gardijan” opisao kao “visokooktansku distopiju sa čudovišnim rifovima”.

Tinariwen

Njima će se na glavnoj bini Exita pridružiti “Tinariwen”, grupa stvarnih pobunjenika protiv tiranske vlade u Maliju, koji su oružje zamenili gitarama uz planetarno priznanje za svoju umetnost i postali jedan od najznačajnijih “world music” sastava. Pustinjski bluzeri vlasnici su Grammy nagrade za najbolji album svetske muzike, a njihovom radu otvoreno se dive Bono Voks, Karlos Santana, Robert Plant i mnogi drugi.

“Tinariwen”, čije ime znači “pustinje” na jeziku tamašek, karijeru započinju kao tuareški pobunjenici protiv malijske vlade, u Gadafijevom kampu, osamdesetih godina, da bi 2007. godine nakon albuma “Aman Iman: voda je život” dobili zasluženu međunarodnu pažnju i podršku od strane najvećih muzičkih zvezda, a iste godine dobijaju i BBC nagradu. Album “Tassili” iz 2011. donosi saharskim bluzerima i zasluženu Grammy nagradu za najbolji svetski muzički sastav, a na Exit festivalu predstaviće i svoj poslednji album “Emmaar” iz 2014. godine snimljen u američkoj pustinji gde su se privremeno nastanili nakon bega od islamista i koji im je doneo priznanje svetskih medija puput “Rolling Stone”, “Le Monde”, “The New Yorker”, “The Times” i mnogih drugih. Borci za prava svog naroda podeliće sa posetiocima festivala svoj bluz o tuareškoj pobuni protiv vlasti, tuareškim plemenima i njihovim avanturama u pustinji, o ratovima, ali i o lepoti pustinje, neba i zemlje i o nostalgiji za domovinom iz koje su morali da izvuku živu glavu.

Iz Grčke dolazi sastav “Tuber”, koji svoju inspiraciju pretvaraju u jak i temeljan psihodelični instrumental rok utemeljen na čistoj živoj izvedbi. Belgijski “Black Heart Rebellion” donosi neverovatnu mešavinu stilova i slobodu ukrštanja raznih pravaca, uz pomoć kojih fanovima emituju uvek iznova novu energiju. Sa Novog Zelanda nam stiže dvadesetpetogodišnji muzičar i glumac Grejem Kendi, sa svojom neizdrživom indie-pop energijom kojom će očarati Petrovaradinsku tvrđavu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Exit / Promo