Početna Politika Aleksandar Jovanović napustio LSV posle gotovo 30 godina: “Moje vrednosti ostaju iste”

Aleksandar Jovanović napustio LSV posle gotovo 30 godina: “Moje vrednosti ostaju iste”

0

Dugogodišnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivši predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, istupio je iz ove stranke.

Jovanović nije član LSV od 27. oktobra, što je zvanično potvrdio na svojim profilima na društvenim mrežama.

– U tom periodu trudio se da dam najbolje od sebe, a time sam ostavio i deo sebe, svoja sećanja, znanje i volju. Bilo mi je zadovoljstvo i čast da budem deo tima koji je ostvarivao neke od ideja koje sam smatrao za bitnim u svom političkom delovanju. Smatram da je vreme da se traži drugi oblik političkog delovanja koji će biti u skladu sa mojim ubeđenjima – poručio je Jovanović.

Ovaj četrdesetčetvorogodišnji sociolog po obrazovanju kaže za “021” da od svoje odluke nije želeo da pravi galamu ili da ulazi u detalje zbog čega se odlučio da istupi iz stranke, smatrajući to fer-plejom i, kako kaže, gospodskim odnosom. On će ostati u političkom životu, pokrenuo je portal “Politički pregled” koji objavljuje analize “pojava i dešavanja iz oblasti međunarodnih odnosa, ekonomsko-političkih pitanja, pitanja socijalne i ekonomske pravde, položaja žena, kulture i sličnih tema”.

– O nekim narednim koracima javnost će biti obaveštena. Želim da radim u okviru onoga što je moje političko ubeđenje u poslednjih 30 godina. Svoju ideologiju neću menjati, a moje vrednosti ostaju iste. Ukratko, Liga je postala jedna izrazito liberalna stranka, a ja nisam liberal, levičar sam i socijaldemokrata – navodi za Jovanović, dodajući da nema govora o prelasku u neku vladajuću stranku.

A kada su u pitanju vrednosti i ciljevi, Jovanović je jednom prilikom rekao da su to “slobodna Vojvodina, borba za ljudska prava, antifašizam – uvek protiv mržnje, nacionalizma, rata i ljudske patnje”.

Aleksandar Jovanović је bio odbornik u Skupštini Grada Novog Sada u prethodnom sazivu, učestvujući u takozvanoj “komunalnoj koaliciji” sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Ova odluka stranke bila je razočarala deo njihovog glasačkog tela, što je donekle kažnjeno i na junskim izborima, kada je liga ostvarila jedan od lošijih izbornih rezultata otkad postoji.

Podsetimo i da je pre Jovanovića, LSV napustio čitav odbor ove stranke u Beloj Crkvi, koji su odlučili da osnuju grupu građana “Pokret za Belu Crkvu – Sandra Ristić”. Za razliku od Jovanovića, bivši ligaši iz Bele Crkve će podržati politiku Srpske napredne stranke.

U ligi je bio aktivan od 1991. godine, a u stranci je obavljao funkcije potpredsednika, predsednika Gradskog odbora stranke, predsednika odborničke grupe, sekretara za međunarodnu saradnju i predsednika omladine LSV. Takođe, bio je i član Glavnog odbora Studentskog prostora 1996/97.

Odbornik u Skupštini grada je postao prvi put 2000. godine. Radio je u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, “Urbanizmu”, a bio je i predsednik Vazduhoplovnog saveza Vojvodine.

Zanimljivo je da se u slobodno vreme bavi muzikom, nastupajući kao DJ Sadam. Oženjen je Jovanom Balašević, ćerkom Đorđa Balaševića, sa kojom ima dvoje dece.

Izvor: 021
Foto: TV Bečej – Youtube/printscreen