Početna Politika Bokan priznao krivicu i dobio 10 meseci kućnog pritvora

Bokan priznao krivicu i dobio 10 meseci kućnog pritvora

0

Lider Pokreta “Dinara-Drina-Dunav” i bivši savetnik direktora u novosadskom “Vodovodu” Tomislav Bokan (47), optužen za trgovinu uticajem, sklopio je sporazum sa Osnovnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Po ovom sporazumu, Bokanu je izrečena pravosnažna kazna od 10 meseci kućnog pritvora, bez elektronskog nadzora, piše Dnevnik.
Sporazum je sklopilo i drugih dvoje okrivljenih za zloupotrebu službenog položaja. Milošu Stanisavljeviću, nekadašnjem direktoru “Vodovoda”, izrečena je kazna od godinu dana uslovno, s rokom provere od tri godine, a Nadi Todorović, koja je privremeno obavljala dužnost direktora, šest meseci, uslovno na dve godine.
Bokanu se pripisivalo da je, kao savetnik u JKP “Vodovod i kanalizacija”, uticao na tadašnjeg direktora Stanisavljevića da, protivno Zakonu o budžetskom sistemu, zaposli 18 radnika. Todorovićeva, koja je privremeno obavljala dužnost direktora, teretila se da je pod Bokanovim uticajem zaposlila dva radnika u ovom preduzeću u vreme zabrane primanja novih zaposlenih. Njih troje su bili uhapšeni polovinom aprila ove godine, a posle saslušanja u tužilaštvu, Bokanu i Stanisavljeviću je bio određen jednomesečni pritvor da ne bi mogli da utiču na svedoke, dok je Todorovićeva bila puštena da se brani sa slobode.
Takođe, protiv Bokana i još sedmoro, u Osnovnom sudu se vodi postupak zbog trgovine glasovima na izborima 2012. godine. Bokana, tada člana Romske demokratske partije, optužnica tereti za podstrekavanje na davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem. On je, navodno, preko svojih saradnika glasačima na tim izborima davao od 1.000 do 2.000 dinara da bi zaokružili izbornu listu “Romska demokratska partija – Tomislav Bokan”. 
U nastavku suđenja pre tri meseca, dan pre nego što je bio uhapšen pod sumnjom da je trgovao uticajem, Bokan je tražio izuzeće sudije, jer ona navodno nije prihvatila kao opravdane razloge nedolaska njegovih branilaca.
Podsetimo, Pokret Dinara-Drina-Dunav saopštio je u aprilu, kada je Bokan uhapšen, da je na delu hapšenje po političkoj naredbi i potpuni pad zakon i države u sistemu poremećenih vrednosti.
Kao što je javnost već ranije obaveštena, već par meseci se privode ljudi pod pretnjom otkazima i pod pritiscima svih vrsta se od njih traži izjava protiv Tomislava Bokana. Ovaj proces, svima je to jasno, predstavlja čistu demonstraciju sile vlasti prema čoveku koji se drznuo da ima sopstveno mišljenje, da se zalaže za ciljeve svoje stranke i ne pristaje ni na kakve pritiske i kompromise već se zalaže za vladavinu prava i uspostavljanje sistema vrednosti u kome za korumpirane političare koji su “uzurpirali” i vlast i sve orane ove države neće biti mesta, navode iz Pokreta “Dinara-Drina-Dunav”.
Međutim, dva meseca kasnije, Bokan je pristao na kompromis.
Izvor: Dnevnik, 021