Početna Politika Budžet Novog Sada za 2019. usvojen uz burnu raspravu, demokrate napustile salu

Budžet Novog Sada za 2019. usvojen uz burnu raspravu, demokrate napustile salu

0

Odbornici Skupštine grada danas su uz burnu raspravu usvojili budžet Novog Sada za 2019. godinu.

Dok su predstavnici vlasti isticali da je gradska kasa sve punija i da su značajna kapitalna izdvajanja i investicije, uz socijalni deo i ulaganja u školstvo i zdravstvo, opozicija je više puta istakla da nema posebnih pomaka i da grad stagnira.

Podsetimo da će budžet u narednoj godini biti gotovo 26 milijardi dinara, što je za skoro dve milijarde manje od ovogodišnjeg, mada se opet očekuje deficit od tri milijarde, kao i to da će sigurno biti viška iz ovogodišnjeg budžeta kojim će se sve pokriti.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže za 021 da budžet predstavlja spisak lepih želja, što je već viđeno.

“Na kraju uvek vidimo da je realizacija nikakva. Veoma malo ide za kapitalna ulaganja jer ono što planiraju na kraju ne upotrebe. Građani to najbolje vide jer u proteklih šest godina nemamo nikakvih značajnih projekata koji su poboljšali život u Novom Sadu”, naveo je Krstonošić.

Odbornici Demokratske stranke su tokom rasprave napustili salu nezadovoljni time što im predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić nije dozvoljavao replike ili im je oduzimao reč. Njihov odlazak sa sednice je usledio nakon govora gradonačelnika Miloša Vučevića. On je reagovao na kritike koje je opozicija iznela na račun budžeta, ali nikome iz opozicije nije bilo dozvoljeno da mu odgovori.

S druge strane, gradonačelnik je istakao da se nastavljaju projekovanje i investicije kao što su parterno uređenje centra grada, gradnja garaža i drugo. Vučević je posebno istakao niz ulaganja u školstvo i socijalu, kao i izgradnju novog vrtića na Klisi i rekonstrukciju ili gradnju drugih vrtića i škola.

Gradonačelnik je kao posebnu novinu naveo i to što će od naredne školske godine Novi Sad finansirati komplete udžbenika za sve prvake, što je deo mera socijalne i dečije zaštite za koje će u budžetu biti obezbeđeno 140 miliona dinara više.

“Komplet udžbenika je za đake prvake osnovnih škola i za to je izdvojeno nešto više od 19 miliona dinara. Obezbeđen je i novac da se 50 najboljih novosadskih učenika nagradi putovanjem na Krf, gde će videti deo naše istorije. Na taj način želimo da im pokažemo da imaju podršku svog grada i da ih prepoznajemo kao mlade sugrađane koji su taj vid podrške svakako zaslužili”, naveo je između ostalog Vučević.

Recimo i da na početku sednice vladajuća većina nije prihvatila da se odloži usvajanje budžeta, kao ni niz amandmana na budžet, a odbijen je i predlog da se formira radno telo koje bi ispitalo slučaj gradnje Tržnog centra “Promenada” i nerešeno pitanje podzemnih voda, koje su pravile problem prilikom izgradnje tog objekta.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay