Početna Politika Čanak: Ukidanje Elektrovojvodine je velika sramota!

Čanak: Ukidanje Elektrovojvodine je velika sramota!

0

Nenad canak 640

Ukidanje Elektrovojvodine je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine, ocenio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i dodao da se time sprema ista sudbina kao nekadašnjem Naftagasu.

“Na isti način svojevremeno je ugašen i centralizovan vojvođanski Naftagas koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Rusiji. Šest godina nakon ‘posla veka’ dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Evropi, Srbija je obaveštena da neće biti ništa od Južnog toka”, upozorio je Čanak. On je dodao da se Skupština Vojvodine dva puta usprotivila gašenju Elektrovojvodine, i to 2012. godine, pa prošle nedelje.

“Svi pozivi pokrajinske administracije republičkoj vlasti i menadžmentu EPS da se nađu drugi modaliteti za reorganizaciju Elektroprivrede Srbije su ignorisani. Sada je sasvim jasno šta vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji”, poručio je Čanak.

Čanak je predložio da generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović i svi direktori koji su juče potpisali ugovor o gašenju centara i tako “poklonili sve što su generacije pre njih stvarale, moraju da deponuju svoje pasoše na barem 10 godina”. Kako je objasnio, tom centralizacijom se sprema prodaja i EPS-a, pa bi direktori trebalo da ostanu u Srbiji, kako bi javnost kroz nekoliko godina mogla da ih prozove za odgovornost.

“Doneli su izuzetno važnu i krupnu odluku i moraju ostati ovde da bismo mogli da ih za par godina, pitamo da li i dalje misle da je to što su učinili bila dobra ideja, a ne da odmah po prodaji EPS odu u inostranstvo za savetnike u nekim energetskim kompanijama, kao što je bio slučaj sa ljudima koji su reformisali bankarski sistem u ovoj zemlji”, dodao je Čanak. Kako je istakao, tada svi direktori treba da budu spremni da odgovaraju za svoje greške.

Podsetimo, Elektrovojvodina od juče praktično ne postoji. U Elektroprivredi Srbije potpisani su ugovori o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog preduzeća, čime su zapravo prestala da postoje sva regionalna preduzeća za distribuciju struje, a time i Elektrovojvodina.

DS: Irnorisana volja građana
Demokratska stranka je saopštila da potpisivanje ugovora o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog preduzeća i prestanak postojanja “Elektrovojvodine” predstavlja drastično i skandalozno ignorisanje Skupštine AP Vojvodine i volje građanki i građana Vojvodine.

– Ukidanjem svih regionalnih preduzeća za distribuciju struje još jednom su obezvređena sva nastojanja da Srbija postane moderna evropska decentralizovana država i još jednom je dokazano da je priča o decentralizaciji samo mrtvo slovo na papiru koja služi isključivo za privlačenje glasova birača van Beograda u izbornim kampanjama. Gašenje “Elektrovojvodine”, najboljeg privrednog društva u elektrodistributivnom sektoru Srbije i njeno pripajanje “Elektrodistribuciji Beograd”, privrednom društvu sa značajnim gubitkom, najbolji je dokaz da su želje za centralizacijom čak jače i od osnovnog ekonomskog kriterijuma, uspešnosti poslovanja. – navode vojvođanske demokrate.

Oni napominju i zahtevaju odgovor na najvažnije pitanje : zašto sedište elektrodistribucije Srbije nije moglo biti u Novom Sadu, ako je “Elektrovojvodina” godinama najuspešnije preduzeće i ako su građani Vojvodine ubedljivo nejurednije platiše.

Autor: 021.rs