Početna Politika Demokrate upozorile na pokušaj revizije istorije u Novom Sadu

Demokrate upozorile na pokušaj revizije istorije u Novom Sadu

0

Aktivisti Demokratske stranke juče su simbolično na kraju Limana IV, gde je predviđeno postavljanje spornog spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45”, postavili tablu na kojoj piše “Stop prekrajanju istorije!”.

Na tabli su prikazani nadgrobni spomenici sa oznakama različitih vera i tekstom “Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata” i ruka koja na neke od njih urezuje kukasti krst.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Nebojša Novaković kaže za “021” da su ovom akcijom želeli da izraze protivljenje nameri “komunalne koalicije” u Novom Sadu da postavi spomenik kojim se radi revizija istorije.

On je podsetio da uz inicijativu za spomenik “nevinim žrtvama” stoji spisak sa više stotina imena među kojima je veliki broj osoba koje su posle II Svetskog rata osuđene kao ratni zločinci i saradnici okupatora.

– Ovo nije nikakva borba na terenu da li je komunistički režim bio ovakav ili onakav, jer sudske presude postoje. Ovo je borba da se antifašistička borba mora čuvati i negovati, kao i podsečati na tekovine te borbe – naveo je Novaković.

On je dodao da se, ukoliko se ovaj spomenik podigne kako je planirano, pravi nesaglediva šteta, jer se izjednačavaju zločinci i žrtve. Demokrate su ocenile i da tehničko rešenje spomenika govori u prilog tezi o pokušaju revizije istorije, jer se predviđa samo tekst na srpskom, mađarskom i nemačkom, ali ne i na jezicima drugih stradalih civila u II Svetskom ratu – Jevreja i Roma.

Podsetimo da je odluka o podizanju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” doneta 2018. godine na predlog SVM-a, uz glasove SNS-a i POKS-a, dok dva člana vlasti u Novom Sadu – SPS i LSV, kao i opozicioni DS, SRS i Dosta je bilo to nisu podržali. Odluka o finansiranju i gradnji spomenika doneta je nedavno na sednici Skupštine grada i tada su sve stranke na vlasti dale podršku jednoglasno.

Spomenik treba da se postavi na uglu ulica Ive Andrića i 1.300 kaplara (preko puta Mornarice).

Izvor: 021
Foto: 021