Početna Politika DS: Godišnji budžet Novog Sada biće manji

DS: Godišnji budžet Novog Sada biće manji

0

demokratska-stranka

Godišnji budžet Novog Sada za 2017. godinu biće manji za oko 300 miliona dinara zbog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, saopštio je danas novosadski odbor Demokratske stranke (DS).

– Budžet će biti smanjen zato što se smanjuje učešće lokalnih samouprava u raspodeli sredstava ostvarenih naplatom poreza na zarade, pa će gradska kasa u predstojećem četvorogodišnjem mandatu gradske vlasti samo po tom osnovu biti siromašnija za 1,2 milijardi dinara – navela je DS u saopštenju.

DS je ocenio i da bi ta sredstva bila dovoljna da se izgrade i opreme po tri vrtića, škole i ambulante, čime bi se rešilo pitanje smeštaja dece u predškolskom uzrastu, obrazovanja i zdravstvene zaštite u gradu.

– Novcem koji će biti uzet od građana Novog Sada mogla bi se izgraditi i nova gradska bolnica ili realizovati neki drugi strateški projekat kojim bi se suštinski unapredio kvalitet života u gradu i omogućio dalji razvoj – dodali su iz stranke.

Oni su podsetili da su u predizbornoj kampanji upozoravali da će ukoliko dođe do promene gradske i republičke vlasti, budžeti lokalnih samouprava biti umanjeni, jer je premijer i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obećao Međunarodnom monetarnom fondu da će “skresati lokalne budžete”.

– Budući da novo izvlačenje novca iz “džepa” Novosađana u korist republičkog budžeta prolazi bez bilo kakvog otpora gradske vlasti i uz punu podršku samog gradonačelnika Miloša Vučevića, jasno je da samoproglašena “komunalna koalicija” u Novom Sadu svoj zadatak uspešno izvršava –  ocenila je Demokratska stranka.

Vlada Srbije usvojila je nedavno predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Izvor: Blic
Foto: Logo