Početna Politika DS: Novosađani plaćaju kafanske troškove direktora; SNS: U vreme demokrata građani plaćali...

DS: Novosađani plaćaju kafanske troškove direktora; SNS: U vreme demokrata građani plaćali frizeraj i ogromne otpremnine

0

direktorske_foteljeGotovo sva javna i komunalna preduzeća u Novom Sadu nezakonito troše novac za takozvanu reprezentaciju, poručuju u Gradskom odboru Demokratske stranke, dok naprednjaci ističu da su se demokrate za vreme svoje vlasti bahatile na račun građana.Kako se navodi u saopštenju GO DS, rekorder u odvajanju novca građana za reprezentaciju je JKP “Informatika”, koje je prošle godine na reprezentaciju potrošilo pet puta više novca nego što je planiralo.

“‘Gradsko zelenilo’ je za istu namenu spiskalo tri puta više od plana, dok je u ‘Čistoći’ plan troškova za reprezentaciju ‘probijen’ za bezmalo 100 odsto. Samo tri pomenuta preduzeća lane su za reprezentaciju potrošila blizu pet miliona dinara, dok su istovremeno iz gradskog budžeta, a to znači od svih građana Novog Sada, dobila bezmalo milijardu dinara! Kada se komunalnim preduzećima ne bi ‘upumpavao’ novac iz gradskog budžeta i kada bi zavisila samo od onog što sama zarade, sva bi redom poslovala s dramatičnim gubicima, ali im to očigledno ne smeta da nezakonito troše milione za reprezentaciju i plaćanje kafanskih i drugih troškova koje prave nesposobni, nestručni i bahati direktori”, poručuju novosadske demokrate.

Svaki utrošak mimo plana, naglašavaju u DS, predstavlja nenamensko trošenje javnih sredstava, “što je zakonom izričito zabranjeno”.

“Gradska vlast u Novom Sadu, međutim, iz godine u godinu štiti očigledno bezakonje i ništa ne preduzima kako bi zaustavila dalju zloupotrebu novca građana Novog Sada. Budući da su Srpska napredna stranka i njene satelitske partije i interesne grupe započele već petu godinu svoje vlasti u Novom Sadu, potpuno je jasno i ko snosi isključivu političku, zakonsku i moralnu odgovornost za takvo stanje u javnom sektoru i finansijama. Kada govori o obavezi da se štedi, vlast očigledno misli samo na građane Novog Sada, dok je sebi dala pravo da bez zakonskih i drugih ograničenja troši ono što je prethodno, u cilju tobožnje štednje, uzela od tih istih građana”, zaključuju u GO DS.

SNS: Novosađani i dalje plaćaju ljude koje je DS zaposlio u jednom danu

Gradski odbor Srpske napredne stranke saopštenjem je reagovao na tvrdnje novosadskih demokrata, ističući da građani Novog Sada već pet godina čekaju odgovor na pitanje koliko je koštala dvodnevna proslava stogodišnjice Štranda.

“Odgovor na to pitanje dobro je sakriven i od menadžmenta koji je nasledio “stručne, štedljive i nepotkupljive” demokrate. Ko je u tom preduzeću samo četiri meseca pre odlaska u penziju tadašnjoj finansijskoj direktorki isplatio skoro 11.000 evra otpremnine? Ovaj podatak ne spada u temu o reprezentaciji, ali verujemo da je posle uplate novca bilo izvesnog čašćavanja, makar kafanskog, kako to običaji kod demokrata nalažu”, navode naprednjaci i dodaju: “Ko i dan danas plaća onih 130 zaposlenih u jednom danu u “Gradskom zelenilu” 2012. godine? Naravno, građani Novog Sada”, zaključuje se u saopštenju ove stranke.

Još dodaju da su Novosađani godinama plaćali frizerske usluge probranim damama iz Gradske kuće, a da su s druge strane, “troškovi reprezentacije na gradskom nivou najniži u poslednjih 20 godina i da će se raditi na njihovom daljem smanjivanju”.

Autor: 021.rs