Početna Politika DS: Novosađani plaćaju nezakonit rad i izgubljene sporove gradske vlasti

DS: Novosađani plaćaju nezakonit rad i izgubljene sporove gradske vlasti

0

demokratska-stranka-ds_660x330

Gradska vlast planira da tokom ove godine iz budžeta isplati blizu 300 miliona dinara samo za izgubljene sudske sporove, odštete i novčane kazne za nezakonit rad i propuste nekoliko javnih ustanova i preduzeća, poručuju u Gradskom odboru Demokratske stranke.

Kako navode novosadske demokrate, u tek usvojenom rebalansu gradskog budžeta za 2016. godinu za ove namene je izdvojeno dodatnih 58 miliona dinara, a apsolutni rekorder po izgubljenim sudskim sporovima je Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”.

– U toj ustanovi su radnicima punih godinu dana nezakonito bile smanjene plate, pa će za isplatu razlike u zaradama, kamate i sudske troškove iz gradskog budžeta ove godine biti plaćeno čak 189 miliona dinara, dok se za naknadu štete “nanete od strane državnih organa” planira još bezmalo 105 miliona dinara. Tim novcem bi se mogla izgraditi i opremiti dva velika vrtića, čijim bi se otvaranjem gotovo rešio problem s listama čekanja za smeštaj u “Radosnom detinjstvu” – saopštavaju danas u GO DS.

Opoziciona stranka navodi da je “na vreme upozorila gradsku vlast” da će grad izgubiti sporove s radnicima zbog nezakonite isplate umanjenih zarada u predškolskoj ustanovi, a da će potom na naplatu stići i svi sudski troškovi i kamate.

– Više puta je ukazano i na to da neuporedivo manje košta efikasan sistem zbrinjavanja napuštenih životinja i zaštite slivnika nego astronomske odštete za ujede pasa lutalica i povrede građana koji su upali u otvorene šahte, ali su sve te dobronamerne inicijative prezrivo odbačene. Umesto da pravilno organizuje rad javnih službi i spreči svoje partijske direktore da prave štetu radnicima i građanima, gradska vlast je odlučila da sve to plati novcem iz gradskog budžeta. Za ljude iz Srpske napredne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije koji vode Novi Sad očigledno ništa nije skupo ukoliko se plaća novcem svih Novosađana – zaključuju u GO DS.

Izvor: 021
Foto: Logo