Početna Politika DS: Obnova Trga republike i Riblje pijace pretenciozni promašaj

DS: Obnova Trga republike i Riblje pijace pretenciozni promašaj

0

Rekonstrukcija Trga republike i Riblje pijace u centru Novog Sada još jedan je preskupi i pretenciozni promašaj aktuelne gradske vlasti, smatraju u GO Demokratske stranke.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kako poručuju demokrate, za “popločavanje trga i delimičnu rekonstrukciju pijace, gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom ‘spiskala’ je podosta para“, ali nisu rešeni postojeći infrastrukturni ili saobraćajni problemi u tom delu grada.

“Štaviše, budući da je u zoni Trga republike gotovo prepolovljen broj parking mesta i da je sada duž severnog oboda trga dozvoljen i dvosmerni saobraćaj, a da kolovoz nije proširen ni za milimetar, mogu se očekivati još veće gužve, pa i duži zastoji u tzv. saobraćajnim špicevima. Rekonstrukcija kanalizacione mreže takođe nije dobro izvedena, zbog čega je Riblja pijaca već bila pod vodom, a poseban biser u nizu ‘naprednjačkih’ podviga predstavlja nova drvena klupa za koju je plaćeno basnaslovnih 15.000 evra. U najkraćem, Trg republike sada deluje urednije nego što je bio pre radova, ali ono što je urađeno uopšte ne zadovoljava potrebe Novog Sada i njegovih žitelja, a pogotovo ne odgovara vrednosti novca koji je uložen”, stav je u GO DS.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ovaj odbor poručuje da je za ulepšavanje Trga republike i Riblje pijace potrošeno oko 246 miliona dinara uzetih od svih građana Novog Sada. Najveći deo novca, a blizu 227 miliona dinara, utrošen je za parterno uređenje, dok je približno 11,5 miliona potrošeno na rekonstrukciju kanalizacije i vodovoda i još oko osam miliona za osvetljenje.
“Sve je, međutim, rađeno bez pravog plana, sasvim po nahođenju analfabeta iz gradske vlasti, jer je postojeći projekat, koji je svojevremeno odabran na međunarodnom konkursu, potpuno zanemaren. Da se radilo zbrda-zdola videlo se po tome što je samo dva dana pre otvaranja već popločan trg bio raskopan da bi se postavili podzemni kontejneri za smeće, na koje su nadristručnjaci iz Gradske kuće potpuno bili zaboravili. Neplanirano je i srušen stari toalet, a sad se gradi novi i to tik uz tezge za prodaju mesa, jaja, mlečnih prerađevina i testa, što bi možda i bilo smešno samo kad ne bi bilo tako – opasno”, navode novosadske demokrate u saopštenju.
One zaključuju da, stanovišta opšteg interesa, “nema nikakve sumnje u to da je gradska vlast još jednom utrošila značajna sredstva i postigla – beznačajan rezultat”.

SNS: Ponosni smo na uređenje trga

Foto: Facebook
Foto: Facebook

GO SNS reagovao je povodom navoda Demokratske stranke i naveo da je “čak i DS morala priznati da je taj prostor mnogo uređeniji nego ranije, dakle u periodu kada su oni vršili vlast u gradu”.

Naprednjaci pozivaju DS da “konačno nešto uradi u interesu građana, a ne isključivo u korist sopstvenih džepova” te da bi Novosađani tada bili mnogo srećniji.SNS traže da sudski organi “nezavisno i nepristrasno rade svoj posao”.