Početna Politika DS: Prioritet za vlast u Novom Sadu mora da bude izgradnja postrojenja...

DS: Prioritet za vlast u Novom Sadu mora da bude izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda!

0

Demokratska-Stranka-logo

Svetski dan voda Novi Sad dočekuje u potpunoj nebrizi za sopstveno vodosnabdevanje i kvalitet vode koju trenutno koriste Novosađani, smatraju u Gradskom odboru Demokratske stranke.
Kako smatra GO DS, Novi Sad, s razvijenim urbanim jezgrom i gusto naseljenim prigradskim naseljima, nema nikakav sistem za prečišćavanje otpadnih voda, pa se kompletna gradska kanalizacija ispušta kroz četiri izliva direktno u Dunav.
“Naša velika reka nesporno ima zadivljujuću moć samoprečišćavanja, ali su prirodni kapaciteti prečišćavanja sada ugroženi, degradirani i blokirani usled klimatskih promena i dugogodišnje nebrige. U Dunavu i drugim vodnim tokovima već je deponovano više miliona tona otpada, što predstavlja realnu pretnju po čitav živi svet. Resorni odbor za zaštitu životne sredine u Gradskom odboru Demokratske stranke stoga smatra da apsolutni prioritet gradske vlasti u Novom Sadu mora biti upravo izgradnja postojenja za tretman i prečišćavanje otpadnih voda”, navodi se u saopštenju ove stranke.
Evidentne klimatske promene i novi tipovi zagađenja životne sredine zahtevaju promene u tradicionalnim i starim načinima zaštite životne sredine, smatraju u ovoj stranci i dodaju da se čuvanjem i zaštitom životne sredine podiže se nivo zdravstvene zaštite i omogućava zdrav život Novosađana.
“Kad je reč o Novom Sadu, istraživački projekti i studije pokazuje da su naše otpadne vode zagađene različitim toksičnim i hazardnim organskim i neorganskim supstancama tipa polihlorovanih bifenila, hormona i farmaceutika, te osnovnim komponentama sredstava za kućnu i ličnu higijenu, antikorozivima, aditivima i rezidualnim količinama različitih droga. Sve to jeste posledica nepostojanja centralnog uređaja za prečišćavanje industrijskih i komunalnih otpadnih voda te nekontrolisanog odlaganja i postupanja s otpadom i otpadnim vodama koje nisu obuhvaćene kanalizacionom mrežom, kao i nerazvijenog monitoringa. Aktuelna gradska vlast ne snosi sama odgovornost za takvo stanje, jer svoju obavezu da urede sistem otpadnih voda nisu ispunile ni sve prethodne generacije gradske vlasti i Novosađana, ali jeste isključivi krivac za to što se danas ništa ozbiljno ne preduzima da se to stanje sutra promeni”, smatraju u Gradskom odboru DS, povodom 22. marta, Svetskog dana voda.

Autor: 021.rs