Početna Politika Formiranje nove Pokrajinske vlade u prvoj nedelji juna

Formiranje nove Pokrajinske vlade u prvoj nedelji juna

0

izvrsno vece2

Sastav nove vojvođanske vlade i ime novog premijera biće poznato najkasnije do 4. juna. Pokrajinska izborna komisija bi u sredu 4. maja trebalo da proglasi konačne rezultate izbora u Vojvodini, a Statutom je predviđeno da parlament treba da se konstituiše u roku od 30 dana od dana proglašenja izbornih rezultata.

Konstitutivnu sednicu Skupštine Vojvodine sazvaće Ištvan Pastor koji će po koalicionom dogovoru između SNS i SVM biti na mestu predsednika skupštine i naredne četiri godine. Na sednici će se verifikovati mandati 120 poslanika, formirati poslanički klubovi, te izabrati predsednik i potpredsednici parkamenta. Iako to do sada nije bila praksa, nezvanično se može saznati da će istog dana biti sazvana i održana još jedna sednica na kojoj će se formirati pokrajinska vlada i izabrati novi premijer.

To će biti neko iz redova SNS, koja je ubedljivo trijumfovala na aprilskim izborima. SNS će u Skupštini Vojvodine dobiti 63 mandata, dok će preostale raspodeliti SPS kojem pripada 12 mandata, SRS i DS imaju po 10, LSV 9, Dosta je bilo 7, SVM 6, Mađarski pokret 2 i Zelena stranka 1 mandat.

Izvor: 021.rs
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications