Početna Politika Gotov nacrt zakona o finansiranju Vojvodine

Gotov nacrt zakona o finansiranju Vojvodine

0

vujovicMinistar finansija Dušan Vujović danas će zvanično objaviti informacije o zakonu o finansiranju Vojvodine.Po ranijem obećanju iz Vlade Srbije, tokom jula je trebalo intenzivno da se radi na pronalaženju rešenja za to pitanje, koje već nekoliko saziva vlada prenose jedna na drugu.
Izvor “Dnevnika” tvrdi da je, iako Vlada nije obelodanila detalje svog modela finansiranja Pokrajine, nacrt zakona gotov. To bi Vujović danas trebalo da obelodani, a potom treba da usledi javna rasprava i konsultacije na stranačkom nivou i na nivou državnih oragana.
Ministar Vujović je početkom jula izjavio da postoji želja da se reši pitanje finansiranja Vojvodine i da će do kraja meseca biti definisani principi kako će se to raditi, zatim sledi da se definiše i koja će biti prava i obaveze Vojvodine u tom smislu.
“U Ustavu je to pitanje najasno, stoji da bi trebalo da ide procenat budžeta, ali budžet kao takav ne postoji, nego postoje prihodna i rashodna strana”, rekao je Vujović. On je dodao da će se prilikom rešavanja finansiranja Vojvodine gledati kakve su najbolje prakse u svetu, ali da je suština da neko ko dobija deo prihoda dobije ujedno i deo obaveza.
“Ja ću predlagati da, poštujući principe u svetu i principe ravnopravnosti, to uredimo na najbolji način”, kazao je tada Vujović.

Autor: 021