Početna Politika Gradski budžet veći za 3,26 milijardi: Skupština Novog Sada usvojila rebalans

Gradski budžet veći za 3,26 milijardi: Skupština Novog Sada usvojila rebalans

0

gradski-parlament-skupstina-grada-novog-sada-novi-sad-jpg_660x330

Posle celodnevne rasprave, većinom glasova vladajuće koalicije, večeras je na sednici Skupštine grada usvojen je rebalans budžeta.

Kako je rekao član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić, ovogodišnji budžet uvećan za 3,26 milijarde i koji sada iznosi 23,219 milijarde dinara, što je uvećanje od 16,32 odsto. Mandić je za skupštinskom gvornicom branio predlog rebalansa, kojim je raspoređen neutrošen novac iz prethodnih godina, tako da su subvencije uvećane za 573,7 miliona dinara, od kojih je 94,5 miliona otiišlo na tekuće subvencije, a ostatak u kapitalne. On je naglasio i da je 841 milion dodat za specijalizovane usluge, od kojih je najveći deo namenjen održavanju putne privrede.

Prethodno, kao prve četiri tačke pred odbornicima su se našli i izveštaji o poslovanju u prošloj godini JGSP „Novi Sad“, JKP „Put“, JP „Poslovni prostor“ i JKP „Parking servis“. Pored kritika podataka koji su prikazani, opozicija je bila nezadovoljna kašnjenjem izveštaja koji stižu polovinom godine, što je Veljko Krstonošić iz DS-a okarakterisao kao paradoksalnu situaciju, jer bi trebalo da glasaju o rebalansu, a da ne znaju zašto novac nije utrošen i za koje namene nije utrošen, pošto u Skupštinu nisu stigli izveštaji ostalih javnih preduzeća. On je dodao da ne znaju ni kako će novom raspodelom novac biti utrošen pošto se mnogi investicioni planovi gradskih preduzeća takođe se nisu našli na dnevnom redu.

Ono što se u raspravi o poslovanju navedena četiri preduzeća moglo čuti i sa jedne i sa druge strane skupštinske sale, jeste da je u „Putu“ i dalje stanje kritično, da radnici rade za minimalce, ali i da preduzeće pokazuje pozitivne rezultate u prvih pet meseci ove godine. Naznačeno je i da je u Novom Sadu najniža cena prevoza u gradskom saobraćaju u Srbiji i da je i dalje najuređeniji u državi. Najvljena je nabavka 11 novih autobusa ove godine i rekaroseriranje njih 10, dok je za „Put“ odabrano da se dugoročno zaduži kako bi mogao da plaća kratkoročne obaveze i posluje bez poteškoća, dok je istovremeno usvojen i novi cenovnik primeren tržišnim uslovima u Srbiji.

Nakon dvoiposatne pauze usledila je rasprava o rebalansu, a najviše vremena posvećeno je polemici oko šest amandmana odbornika DS-a, koji na kraju nisu usvojeni. Kako je objasnio Dejan Mandić, amandmani nisu bili zansoavni na realnim pokazateljima, dok su neki od zahteva, kao što su povećanje sume novca za personalnu asistenciju osobama sa invaliditetom i opremanje policijske stanice na Novom naselju već uvršteni u rebalans. Što se tiče zahteva za dodtnim finansiranjem ishrane u školama, postupcima vantelesne oplodnje, kao i finansiranjem troškova Narodne kuhinje, Mandić je kazao da svi pokazatelji ukazuju da je obezbeđeno dovoljno novca za ove potrebe grada i građana za ovu godinu.

Zamerke opozicije kretale su se od opažanja Gorana Radojeva iz DS-a da je u budžetu sve manje i manje novca, preko toga da se suštinski rebalansom ništa ne menja i da izostaju veliki projekti, što je izjavio Đurađ Jakšić iz SRS, do konstatacije Zlate Peričin iz LSV da se budžetski deficit povećava i pokriva prenetim novcem, a da nema ni investitora ni investicija u gradu.

Detaljniju raspravu o pojedinostima rebalansa odbornici su verovatno čuvali za raspravu o izmenama planova poslovanja gradskih preduzeća i ustanova proisteklim iz rebalansa, ali zbog vremena zaključenja ovog teksta nismo u mogućnosti da se na to osvrnemo.

Pposle pauze, oko 22 sata, pred odbornicima je bilo još 61 tačka dnevnog reda.

Izvor: Dnevnik
Foto: RTV