Početna Politika Igor Mirović: Pokrajinska vlada do početka juna – još uvek nemamo ime...

Igor Mirović: Pokrajinska vlada do početka juna – još uvek nemamo ime mandatara

0

Igor-Mirovic-3

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović kaže da je plan te stranke da do početka juna budu konstituisane Skupština Vojvodine i Pokrajinska vlada. On, međutim, kaže da još nije izvesno ko će, sem SNS-a i Saveza vojvođanskih Mađara, ući u Pokrajinsku vladu. Takođe, dodaje, u SNS još nisu odredili ko će biti budući pokrajinski premijer.

Jednostavno, u ovom trenutku takvu odluku nismo doneli – izjavio je Mirović u emisiji “Politbiro” Radio televizije Vojvodine.

On kaže da za mandatara Pokrajinske vlade u ovom trenutku postoji više kandidata i da će ime biti poznato u naredne dve ili tri nedelje.

Podsećam vas da uskoro SNS ima i skupštinu stranke zakazanu za 28. maj i mi ćemo u narednom periodu definisati i ime kandidata za predsednika pokrajinske vlade – naveo je.

Na pitanje novinara koji bi potez prvi povukao ukoliko bi on sam bio izabran na tu funkciju, Mirović je rekao da ne odgovara na hipotetička pitanja.

Ponovio je da će okosnicu buduće vladajuće većine činiti SNS sa Savezom vojvođanskih Mađara, kao i da SNS želi što širu koaliciju na pokrajinskom nivou, ali da još nije izvesno ko će u nju ući.

Za sledeću nedelju smo dogovorili sastanak sa SVM-om, strankom koja će sa nama činiti okosnicu buduće Pokrajinske vlade. Kada ta okosnica buduće koalicije dogovori svoje međusobne odnose, utvrdi generalnu politiku i onda ćemo pozvati i druge stranke da se tom programu priključe. Namera je da imamo što širu koaliciju jer je posao koji nam predstoji ogroman: nova politika, novi ljudi, novi elementi za rešavanje problema u pojedinim oblastima

Na pitanje da li će se u novoj većini naći i Liga socijaldemokrata Vojvodine, s obzirom da je lider SVM-a Ištvan Pastor to već javno predložio, Mirović kaže da će okosnicu rada budeće Pokrajinske vlade činiti program SNS za Vojvodinu.

Želim da to kažem jasno. Sve ostalo može biti samo dopuna programa SNS u jednom manjem segmentu. U protivnom, mi bi smo bili krajnje nepošteni prema građanima koji su skoro u pedesetoprocentnom delu glasali za našu politiku. Saslušaćemo sve ideje, pa i ideju gospodina Pastora, ali je u ovom trenutku teško reći ko će još od drugih stranaka biti u toj koaliciji – naveo je i napomenuo da će kao bitan faktor na to uticati i razgovori o sastavu buduće Vlade Srbije.

Na opasku da se prema predizbornom programu SNS-a za Vojvodinu može zaključiti da će glavni zadatak buduće Pokrajinske vlade biti da od Vojvodine ponovo napravi veliku žitnicu koja će hraniti pola Evrope, Mirović kaže da je to dugoročni zadatak

Od poslova koje treba obaviti u kratkom roku, tu je pre svega rebalans budžeta koji možemo da očekujemo na jesen i on će sadržati nove prioritete kada je reč o oblastima za koje je Vojvodina nadležna. U generalnom smislu, u budžetu i kroz sve druge dokumente treba da se pokaže promena politike. U odnosu na postojeću politiku sukoba, buduća Pokrajinska vlada će voditi politiku saradnje – kaže Mirović i dodaje da će se to ogledati kroz dogovore sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama o prioritetima koji ih mogu okupiti.

Ti prioriteti se tiču važnih infarastrukturnih projekata, poput izgradnje puta Novi Sad – Ruma sa tunelom, zaostalih radova na zgradi Narodnog pozorušta u Subotici, imamo mnogo poterba za rekonstrukcijom državnih puteva prvog i drugog reda u pokrajini. Tu su projekti u zdravstvu – podsetiću vas da već 13. godinu Srbija ima potpisan ugovor za rekonstrukciju kliničkih centara, među njima i Kliničkog centra Vojvodine. Ima mnogo problema u poljoprivredi kada je reč o modelu subvencionisanja – naveo je.

Na pitanje da li će sada doći do zajedničkog sastanka Republičke i Pokrajinske vlade, na čemu se iz Novog Sada u prethodnom periodu insistiralo, Mirović kaže da se više zalaže za saradnju na operativnom nivou, između resornih ministarstava i sekretarijata i lokalnih samouprava.

Ustvrdio je i da će buduća Pokrajinska vlada morati mnogo da štedi jer je do sada “bilo mnogo rasipništva o čemu je najbolje presudila javnost na izborima”. Na pitanje da li će afere na kojima je SNS insistirala u kampanji biti procesuirane, kaže da je to pitanje za tužilaštvo i sud.

Na opasku da već osam godina nije usvojen Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a što je ustavna obaveza, Igor Mirović kaže da će se o tome voditi razgovori i dodaje da je u prethodnom periodu o tome postojala saradnja Pokrajinskog sekretarijata za finansije i Ministartsva fiannsija, ali da nije bilo “odgovarajućih rezultata”.

Videćemo, nisam pristalica velikih obećanja i nisam pristalica da se ulazi u nadležnosti koje po Ustavu i zakonu Vojvodini ne pripadaju – dodaje.

Naša ideja da Ištvan Pastor ostane na mestu predsednika Skupštine Vojvodine jeste ideja da naša koalicija koja je dobila većinsku podršku na izborima, pa – zašto ne reći – i većinsku podršku među srpskim narodom u Vojvodini, napravi strateško partnerstvo sa najznačajnijom nacionalnom manjinom, odnosno nacionalnom zajednicom u pokrajini, to jest najvećom manjinskom strankom -obrazlaže Mirović i dodaje da to treba da bude model i “za ulaz drugih nacionalnih manjina u pokrajinsku vlast jer ima dovoljno mesta na nivou sekretara i zamenika sekretara”.

Naveo je da će SNS poštovati volju građana kada je reč u predstavljanju poslaničkih grupa u rukovodstvu Skupštine i u skupštinskim odborima.

Sve poslaničke grupe će već u tom prvom danu rada novog saziva parlamenta moći da vide naš objektivni odnos ne samo prema manjinskim grupama, već pre svega prema političkoj manjini u pokrajinskom parlamentu. Naša želja nije da se sa bilo kim nadgornjavamo već da kroz dijalog i analizu postojećeg stanja dođemo do najboljih rešenja – kaže sagovornik RTV-a.

Izvor: RTV
Foto: Privatna arhiva