Početna Politika Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine

Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine

0

istvan-pastor-01_660x3301

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izabran je za predsednika novog saziva Skupštine Vojvodine. Pastor je novi mandat na toj funkciji dobio podrškom 91 poslanika, dok je protiv glasalo 14, a uzdržanih je bilo 13. Podršku Pastoru nisu dali poslanici Demokratske stranke i Mađarskog pokreta. Svih 119 poslanika je glasalo za predlog da Skupština Vojvodine ubuduće ima sedam potpredsednika.
Pastor se zahvalio na podršci. Rekao je da su inicijatori njegove kandidature bili SNS, SPS i SVM. Pastor je istakao da je i sam predlog da u drugom mandatu bude na čelu parlamenta velika čast.

“Samo odgovorno uz svoju savest predsednik čuva indignitet Skupštine. Predsednik raspolaže u tome sa dve moći – znanja i savesti. Naučio sam i da su te dve moći povezane”, rekao je on.

Pastor je rekao da skupština počiva na svim poslanicima.

“Ubeđen sam da ćemo svi zajedno raditi u korist građana Vojvodine i da se svi zalažemo za dostojanstven život u sigurnom i bezbednom okruženju”, poručio je Pastor.

On je naveo i da očekuje kvalitetne i argumentovane rasprave. Pozvao je na načelo strpljenja, umerenosti, argumentacije i vladavine prava.

“Svakog dana ću činiti maksimalan napor da opravdam ukazano poverenje”, dodao je Pastor.

Pastor je novinarima rekao i da od SNS zavisi ko će biti pozvan na razgovore o novoj Pokrajinskoj vladi, ali da je siguran da će SVM dobiti takav poziv. On je na pitanje kako komentariše to da su danas za njegov izbor glasali SNS, SVM i SPS, kazao da “ako će tako biti to nije veliko iznenađenje”.

Usvojena je i odluka da novi saziv ima sedam potpredsednika, nakon čega je određena pauza da bi poslaničke grupe podnele predloge kandidata za tu poziciju.

U Skupštini Vojvodine je formirano sedam poslaničkih grupa:

– Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, šef odborničke grupe Milenko Jovanov
– Savez Vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, šef odborničke grupe Lenka Erdelj
– Demokratska stranka-DSHV, šef odborničke grupe Borislav Novaković
– Srpska socijalistička stranka-Jedinstvena Srbija, šef odborničke grupe Pavle Budakov
– Srpska Radikalna stranka, šef odborničke grupe Đurađ Jakšić
– Liga socijaldemokrata Vojvodine, šef odborničke grupe Branisalv Bogaroški
– Dosta je bilo, šef odborničke grupe Svetlana kozić

Autor: RTV
Foto: www.vojvodina.gov.rs