Početna Politika “Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu loše za Vojvodinu”

“Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu loše za Vojvodinu”

0

b

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški ocenio je da se izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uvode nova i radikalna rešenja čiji efekti neće biti dobri za poljoprivrednike u Vojvodini.

“Od ukupnog fonda državnog zemljišta većina i najzanimljivije se nalazi na teritoriji Vojvodine, a oko 70 odsto svih korisnika su fizička lica i treba voditi računa o njihovim interesima, inače će se stvoriti armija nezaposlenih, što nikome neće doneti dobro”, poručio je Bogaroški

“Otvara se mogućnost prodaje državnog zemljišta i davanja pravnim licima u dugoročni zakup po 30 godina i to 30 odsto zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi. Mi tu pričamo o 120.000 hektara koje bi trebalo direktnom pogodbom sa pravnim licima dati u dugoročni zakup, iz čega su isključena fizička lica, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva”, rekao je Bogaroški. On je dodao i da se nada da je ukidanje sredstava lokalnim samoupravama i Autonomnoj pokrajini Vojvodini od zakupa zemljišta samo “tehnička greška” u predloženom dokumentu i da će ona biti ispravljena.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević rekao je da čak 49 odsto poljoprivrednog zemljišta po pravilu nije bilo predmet licitacija, ostajalo je neobrađeno, odnosno bilo je predmet uzurpacije i zloupotrebe. On je dodao da su predviđene strože kazne za “uzurpatore”, ali i neodgovorne lokalne samouprave i naveo da “se oko 15 miliona evra godišnje gubi zbog zloupotreba državnog poljoprivrednog zemljišta”.

Izvor: Beta
Foto: flickr.com