Početna Politika Još jedan protest opozicije održan u Novom Sadu

Još jedan protest opozicije održan u Novom Sadu

0

Savez za Srbiju nastavio je sa protestima protiv režima Aleksandra Vučića na Pozorišnom trgu.

Ovonedeljno okupljanje pristalica opozicionog saveza je proteklo uz mali broj ljudi, tek nekoliko desetina i čini se da opozicija već niz nedelja ne uspeva da u Novom Sadu napravi veće okupljanje od tek stotinak građana. Podsetimo da protesti traju duže od godinu dana, a prvobitno su bili organizovani kao “1 od 5 miliona”.

Na ovom protestu je rečeno da se nastavljaju napadi Vučića i njegovih sledbenika na ono što je ostalo od pravosudnog sistema u zemlji i zato je pružena podrška profesionalnim i nezavisnim sudijama i tužiocima, koji pokušavaju da odbrane svoju struku, ali i sudsku granu državne vlasti u celini.

Prisutniam su se obratili nekadašnji sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević i član Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović. Oni su u osnovi osudili stavove državnih funkcionera koji predlažu da Vučić po svom nahođenju postavlja sudije i tužioce uz laganje javnosti da se to tako radi i u Francuskoj. U govorima je ukazano na činjenicu da su sadašnji tužioci i predsednici sudova, kao i devet sudija Ustavnog suda, imenovani u prethodnih pet godina, odnosno za vreme sadašnje vlasti, što režimska propaganda pokušava da sakrije od javnosti.

Na protestu je i u ime “Saveza za Srbiju” upućen novi poziv opozicionoj i demokratskoj javnosti na zajednički bojkot predstojećih izbora, te pozdravljena odluka “Pokreta slobodnih građana” da ni ta politička organizacija ne učestvuje na lažnim izborima koje Vučić najavljuje za 19. ili 26. april.

U “Savezu za Srbiju” ističu da su sadašnje vlasti onemogućile slobodno formiranje izborne volje građana i da su i predstojeća predizborna kampanja i samo glasanje režirana farsa, koja samo treba da obezbedi formalan legitimitet i nov mandat autokratskom režimu Aleksandra Vučića i njegovih sledbenika.

Naredni protest zakazan je za sledeći petak, 31. januara, u 18 časova.

Izvor: 021
Foto: 021