Početna Politika Katalonska zastava na sedištu LSV

Katalonska zastava na sedištu LSV

0

Na zgradu u kojoj je sedište stranke Liga socijaldemokrata Vojvodie (LSV) u Novom Sadujuče je okačena zastava španske pokrajine Katalonije pored stranačke zastave LSV.

– Zastave Katalonije na prostorijama LSV istaknute su u znak solidarnosti sa građanima čije se pravo na referendum osporava od strane centralih vlasti u Madridu. Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti. Ali, katalonske vlasti imaju pravo sa raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije – kaže Čanak.

On navodi da je, ako bi referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, “potrebno krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava”.

– Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca. Upravo zato ću sutra i lično biti u Barseloni. Da bih se i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava. I nadam se da Španija, kao članica EU neće naneti mrlju na obrazu Evropske unije – rekao je Čanak.

Vlasti Katalonije su za danas najavile referendum o nezavisnosti od Španije, protiv kojeg su centralne vlasti u Madridu.

Izvor: Blic
Foto: Promo