Početna Politika Koalicija DZVM i DSVM za pokrajinske izbore

Koalicija DZVM i DSVM za pokrajinske izbore

0

ThinkstockPhotos-Novi-Sad-3-1024x662

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) saopštile su da će zajedno izaći na pokrajinske izbore u AP Vojvodini.

U saopštenju nakon sastanka predsednika tih stranaka Arona Čonke (DZVM) i Bele Čorbe (DSVM) navodi se da je novostvorena koalicija otvorena za saradnju i sa drugim strankama.

U tim strankama ističu da je “vredno pažnje” to što je SVM omogućio svojim lokalnim odborima da razmatraju s kim bi na lokalnim izborima mogli da prave koalicije.

I SVM u saopštenju potvrđuju da je lider te stranke Ištvan Pastor pozvao predsednike DZVM, DSVM i Stranke mađarskog jedinstva (Zoltan Smiješka) na sastanak na kome bi se razgovaralo o mogućnostima saradnje.

Sastanak bi trebalo da bude održan u ponedeljak, 18. janura, u Subotici, a kako je saopšteno iz SVM-a poziv je upućen predsednicima stranaka Mađara u Vojvodini “koji ne zastupaju ekstremističke ideje”.

Koalicija DSVM, DZVM i SVM pod nazivom “Mađrska koalicija” postojala na pokrajinskim izborima 2008. godine, a predsednik DSVM Bela Čorba je pozvao predstavnike ostale dve stranke na razgovore o formiranju takve koalicije za predstojeće izbore za Skupštinu AP Vojvodine.

Tom pozivu odazvao se DZVM, dok je SVM odgovorio da će na pokrajinske izbore izaći samostalno, ali da je otvoren za koalicije na lokalnom nivou.

Predstavnici DZVM-a su, kako prenosi RTS, razgovarali o mogućnostima saradnje i sa predstavnicima nevladine organizacije Mađarski pokret, koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, nezadovoljni načinom na koji Ištvan Pastor vodi SVM.

Korhec je rekao da će Mađarski pokret izaći na izbore, da će način na koji će to uraditi u različitim sredinama, zavisiti od lokalnih inicijativa i raspoloženja građana, te da je inicijalni poziv za saradnju upućen i drugim manjim mađarskim strankama, a da je Mađarski pokret dobio poziv na razgovore i od Demokratske stranke.

Korhec je naveo da je mogući kandidat za mesto gradonačelnika Subotice sadašnji gradonačelnik Jene Maglai koji je jedan od osnivača Mađarskog pokreta i visoki funkcioner SVM-a.

Izvor: Tanjug
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos