Početna Politika Kostreš: Najvažnije pitanje je autonomija Vojvodine

Kostreš: Najvažnije pitanje je autonomija Vojvodine

0

kostress_zalsvnajbi_1206

LSV smatra da su, u procesu izmene političkog sistema, najvažnija pitanja autonomije Vojvodine, kao i decentralizacije i regionalizacije Srbije, koja bi trebalo da budu regulisana novim Ustavom, izjavio je danas zamenik predsednika te stranke Bojan Kostreš.

“Dobro je da se razmišlja o promeni celokupnog političkog sistema, jer Srbija sa ovakvim političkim sistemom, Ustavom i mnogim zakonima koji taj sistem definišu, ne može da uđe u EU i bolje je da se u tom pogledu sami pripremamo, nego da nam bude nametnuto kao uslov”, rekao je Kostreš. Prema njegovim rečima, za LSV je najvažnije pitanje autonomije Vojvodine i pitanje decentralizacije i regionalizacije Srbije, što su rešenja koja su se pokazala kao neodrživa i pogrešna.

“Ta rešenja su posledica pokušaja da se pitanje autonomije Vojvodine stavi pod tepih, a ne da se reši”, naveo je on i naglasio da će u raspravi o izmeni političkog sistema LSV insistirati na tome da Vojvodini Ustavom budu garantovani zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina. Kostreš smatra da za rešavanje pitanja statusa Vojvodine mora postojati širi konsenzus i da se ono rešava “na tragu evropskih standarda i stečenih prava, koje je Vojvodina stekla kroz istoriju”.

Svaka nova većina u republičkom parlamentu može da promeni zakone o nadležnosti i finansiranju Vojvodine i onda to Vojvodinu čini nestabilnim političkim prostorom, upozorio je Kostreš i dodao da zato te teme moraju biti definisane Ustavom. Komentarišući najave o mogućem smanjivanju broja poslanika i odbornika u skupštinama, on je istakao da je mnogo važnije to kako se predstavnici građana biraju nego koliko ih ima.

“LSV ne beži od smanjivanja broja poslanika ili odbornika jer to može da bude korisno rešenje, ali je bitnije da se dogovorimo na koji način će oni biti birani”, istakao je Kostreš. On je naveo da danas više od polovine opština u Srbiji nema svoje predstavnike u republičkom parlamentu, pa ako bi broj poslanika bio drastično smanjen taj problem zastupljenosti građana bio bi još veći. U LSV smatraju da je proporcionalni izborni sistem, sa više izbornih jedinica na republičkom nivou, u ovom momentu najpravedniji”, zaključio je Kostreš.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug