Početna Politika Kostreš: Neka preletači vrate mandate pa onda menjaju stranke

Kostreš: Neka preletači vrate mandate pa onda menjaju stranke

0

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je stranke da donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.

– Ukoliko je želja za promenom plod promene političkih ubeđenja, ti ljudi bi trebalo da mandate ostave onoj listi, odnosno stranci sa kojom su ga osvojili, pa da onda promene stranku i ubeđenja – ocenio je Kostreš u saopoštenju za javnost.

Dodao je da bi partija koja ih prima trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili.

– Ovakav poziv uputili smo i novembra 2014. godine, kada je bilo naročito aktuelno “prekomponovanje” vlasti i on je tada naišao na različite komentare u političkoj javnosti. Danas je sasvim jasno da postoji potreba za ovakvim rešenjem i da bi ono bilo na dobrobit i birača i stranaka – istakao je Kostreš.

On je podsetio da je u pojedinim medijima objavljeno da su prema preliminarnim podacima u gotovo trećini opština u Republici Srbiji odbornici menjali stranačku boju i prelazili u tabore koji su formirali vlast.

– Sa druge strane impresivan je broj i politička raznovrsnost poslanika i poslanica u aktuelom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije koji su promenili stranke na čijim listama su u taj parlament izabrani – naglasio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, činjenica je da oni koriste mogućnost koju im ostavljaju Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, ali je isto tako činjenica i da ovakvim postupcima dolazimo u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema.

– Ukoliko se ovoj pojavi ne stane na put, ona će dovesti do sve veće apatije birača jer, umesto toga kako su građani glasali, važnije postaje kako će se određeni pojedinci organizovati unutar parlamenta – upozorio je Kostreš.

Izvor: Blic
Foto: lsv.rs