Početna Politika LSV: Dan kada su narodi Vojvodine stvorili njenu autonomiju

LSV: Dan kada su narodi Vojvodine stvorili njenu autonomiju

0

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, izjavio je da su danas i sutra važni datumi u istoriji Vojvodine.

– Voljom svih njenih naroda, Vojvodina je 30. i 31. jula 1945. stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije. I to je istorijska činjenica – istakao je Čanak i objasnio da je autonomija Vojvodine ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, vremenom i ukinuta, te kako bi nestale i sve njene specifičnosti.

Upravo da bi to sprečila, kako Čanak objašnjava, LSV je pre četiri godine insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine ostane rečenica:

– Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji.

Odluke te Skupštine zatim je potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije.

– Rečju, autonomija Vojvodine je pre 72 godine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti, jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije. Istovremeno, u temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži – naglasio je u svom saopštenju predsednik LSV-a.

– Sve su to razlozi da se Vojvodini u predstojećoj promeni Ustava Republike Srbije vrati i garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila najrazvijeniji deo Srbije i jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije – zaključio je Čanak.

Autor: NsHronika
Foto: LSV