Početna Politika LSV: Obratićemo se Ustavnom sudu

LSV: Obratićemo se Ustavnom sudu

0

dusan-jakovljev

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila je danas da će se obratiti Ustavnom sudu Srbije jer republičke vlasti ne poštuju Ustav Srbije kada je u pitanju budžet Vojvodine. LSV je u saopštenju naveo da je protivustavno ponašanje republičkih organa vlasti prema Vojvodini “potpuno ogoljeno” aktuelnim Predlogom zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu, iz kojeg proizlazi da je za pokrajinski budžet ovoga puta namenjeno svega 12 milijardi dinara.
Budžet Vojvodine je u 2015. godini iznosio oko 60 milijardi dinara.

Nećemo pristati na takvo ponižavanje građana Vojvodine koji najredovnije izmiruju poreske i sve druge obaveze prema državi, a koje država zauzvrat kažnjava tako što im uskraćuje sredstva za socijalna davanja, opremanje škola i bolnica, ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu“, piše u saopštenju koje je potpisao šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev.

On je ocenio da je odnos prema budžetu Vojvodine odraz odnosa republičke vlasti prema pokrajinskoj autonomiji generalno, koja se ovakvim potezima potpuno obesmišljava po oprobanom receptu režima Slobodana Miloševića.

Centralistička politika je od tada do danas urušila sve ono što su Vojvođanke i Vojvođani decenijama gradili. Uništeni su najveći vojvođanski privredni giganti, oduzeta su joj nalazišta nafte, stotine hiljada ljudi ostali su bez posla, a na delu je i pokušaj da vojvođanskim paorima, na čijoj muci se kupuje socijalni mir, otme i poljoprivredno zemljište“, rekao je Jakovljev.

Podsetio je da je članom 184. Ustava Srbije predviđeno da budžet Vojvodine iznosi “najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije” i dodao da taj procenat nikada nije ispoštovan, već je iz godine u godinu bivao sve manji, tako da dugovanja Republike prema pokrajini, prema tom osnovu, iznose najmanje 240 milijardi dinara.

Sve ovo potvrđuje da autonomija Vojvodine ne sme zavisiti od zakona koji se menjaju promenom poslaničke većine u parlamentu i da je jedino rešenje u ustavnim promenama koje će Vojvodini obezbediti punu autonomiju sa zakonodavnim, izvršnim i sudskim ingerencijama, te pravom na imovinu i vlastite prihode“, naveo je Jakovljev.

Autor: Beta
Foto: Pokrajinska vlada