Početna Politika LSV: Trg Republike ne treba da menja ime

LSV: Trg Republike ne treba da menja ime

0

trg-republike

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se slaže sa inicijativom da neki trg u Novom Sadu dobije ime po pokojnom piscu Aleksandru Tišmi, ali se usprotivila ideji da se zbog toga preimenuje Trg Republike.

Ako ikako mogu da shvate da Novi Sad ne počinje od trenutka kada su oni (gradske vlasti) preuzeli upravljanje gradom, predlažemo da Trgu Republike barem ne menjaju ime“, naveo je LSV u saopštenju.
Incijativu da se Trg Republike preimenuje u Trg Aleksandra Tišme podneli su Matica srpska i Izdavačko preduzeće.

LSV je predložio da Tišma dobije spomenik “u srcu Novog Sada” i to na mestu gde se sada nalazi spomenik Jaši Tomiću, radikalskom političaru iz vremena pre i neposredno nakon Prvog svetskog rata.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se oštro protivila kada je u vreme Maje Gojković i tadašnje radikalske vlasti Jaša Tomić uopšte dobio spomenik u Novom Sadu, a naročito na toj lokaciji, jer je reč o dokazanom antisemiti i ubici Miše Dimitrijevića. Predlažemo da se taj spomenik izmesti na neku primereniju lokaciju. Recimo, u dvorište policijske stanice u Ulici Miše Dimitrijevića“, navodi se u saopštenju.

Autor: Beta
Foto: Grad Novi Sad