Početna Politika LSV za referendum o simbolima Vojvodine

LSV za referendum o simbolima Vojvodine

0

lsv-logo-618

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić založio se da se u Vojvodini organizuje referendum o simbolima pokrajine.

– Nema razloga da i u Vojvodini narod na referendumu ne odluči kakvi će biti simboli, a ne da ih prekraja svaka nova skupština – naveo je Stojšić.

Pokret socijalista saopštio je zatim da bi bilo lepo da Liga socijaldemokrata Vojvodine odgovori kojim referendumom su oni doneli “tzv. zastavu i tzv. grb APV”, kao i kojim referendumom su potvrđeni Statut APV i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Sa druge strane, iz LSV-a poručuju Pokretu socijalista da sami izađu na izbore i da osvoje makar jedan glas, pa da tek onda imaju i mišljenje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će ovog meseca biti razmatran predlog o uvođenju tradicionalnog grba i zastave Vojvodine, pored postojećih zvaničnih simbola.

– Tradicionalni simboli Vojvodine propisani su kao obaveza statutom i mi želimo da do kraja ispoštujemo sve zakonske propise. Velika većina stranaka je još u izradi statuta podržala njihov izgled, ali iz kalkulantskih, politikanskih razloga, ta odluka nije usvojena u prethodnom sazivu, iako je bila na dnevnom redu jedne od sednica – naveo je tada Mirović.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Borović rekao je ranije da je pitanje usvajanja tradicionalnih simbola Pokrajine u ovom trenutku manje bitno. Pokrajina, kako kaže, ima mnogo većih problema, poput finansiranja.

Za usvajanje odluke potrebna je podrška dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine, odnosno za simbole (grb iz 1848. i zastavu trobojku iz 1849. godine) treba da glasa najmanje 81 poslanik.

Izvor: 021
Foto: Logo