Početna Politika Miroslav Vasin: Saradnja skupština nije bila dobra

Miroslav Vasin: Saradnja skupština nije bila dobra

0

miroslav-vasin-pokrajinski-sekretar-vojvodina-gov-r

Potpredsednik Vlade Vojvodine i predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je danas da nije tačna ocena da je saradnja skupština Srbije i Vojvodine u protekle dve godine bila dobra i da su predlozi i mišljenja vojvođanske strane bili uvažavani.

Predsednici parlamenata Maja Gojković i Ištvan Pastor izjavili su nakon današnjeg sastanka u Novom Sadu, na kojem su razgovarali o usklađivanju datuma izbora na pokrajinskom, republičkom i lokalnom nivou, da je saradnja u protekle dve godine bila otvorena i iskrena i da je republički parlament bio otvoren za sve predloge pokrajinske skupštine.

Ne vidim kako se može reći da je saradnja bila dobra ako imate nekoliko zakonskih inicijativa koje u Skupštini Srbije nisu bile prihvaćene, nijedan predlog pokrajinske Skupštine nije doživeo svoju verifikaciju u republičkom parlamentu, a pokrajinska vlada je nekoliko puta tražila sastanke sa Vladom Srbije – rekao je Vasin uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine.

On je rekao da ta izjava može biti u redu samo ukoliko se pod saradnjom smatraju formalno-pravna pitanja kao što je usklađivanje datuma izbora.

Dobrom saradnjom bi se moglo nazvati situacija kada bi neka inicijativa iz skupštine bila usvojena, ukoliko bi neka ideja bila podržana ili usvojen predlog izmena i dopuna zakona. Ili bar da je pokrajina dobila odgovor zašto njene inicijative ne prolaze. Iza te izjave nema ni dokumenta koji potvrđuju dobru saradnju. Krivica za to je na Vladi Srbije – rekao je Vasin.

On je najavio da DS sa nekoliko stranaka pregovara o zajedničkom nastupu na predstojećim pokrajinskim izborima, ali da može samo da kaže da je doneta odluka o sklapanju sporazuma sa Demokratskom strankom vojvođanskih Hrvata.

To je definitivno, a u koaliciji će biti još nekoliko stranaka koje će biti poznate sledeće nedelje, nakon što razgovori i pregovori budu privedeni kraju – kazao je Vasin.

Pokrajinska skupšina danas zaseda poslednji put u ovom sazivu, a na samom početku zasedanja poslanik Srpske napredne stranke Ladislav Tomić obavestio je da napušta taj poslanički klub, ali još nije rekao gde će preći.

Početak zasedanja obeležio je i protest omladine DS ispred zgrade Skupštine, odnosno performans kojim su oni želeli da predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković uruče ček na iznos od 400 miliona koji je grad Novi Sad morao da plati zbog problema sa preduzećem ATP Vojvodina, jer je ona tada bila gradonačelnica Novog Sada.

Izvor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs