Početna Politika Mirović: Donosimo 40 projekata za Investicioni plan

Mirović: Donosimo 40 projekata za Investicioni plan

0

Vojvodina izlazi pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oko 40 novih projekata koji imaju i građevinsku dozvolu, kaže u intervjuu za novosadski “Dnevnik” predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, najavljujući sastanak u kabinetu predsednika, na temu zajedničkih investicija u Vojvodini u okviru Nacionalnog investicionog plana koji će se realizovati u narednih pet godina.

– Predstojeći sastanak u Beogradu o zajedničkim investicijama je dokaz da je koncepcija okupljanje oko projekata koji je najavljen prilikom formiranja Pokrajinske vlade 2016. godine, dobila nacionalni značaj – rekao je Mirović.

On je rekao i da je zadovoljan izdvajanjima iz republičkog budžeta za Vojvodinu.

Navodeći projekte koje pokrajinska administracija realizuje, Mirović je zaključio da su tako “pokazali spremnost da novac koji građani Srbije zarađuju zbog rasta ukupne ekonomije, mogu upotrebiti za velike i važne stvari za Vojvodinu”.

On je naglasio da su zajedničkim radom restruktuisane javne finansije i da na osnovu “tih sedam procenata”,Vojvodina dobija još mnogo novca za projekte direktno iz samog budžeta Republike.

– Dobijamo zbog toga što smo, prvo, promovisali politiku koja se zasniva na tom zajedničkom investiranju umesto ranije politike koja se zasnivala na sukobima i nije bilo moguće definisati zajedničke prioritete i zajedničke okvire za finansiranje – rekao je on.

Mirović je dodao i da je tim kojim rukovodi pokazao vanrednu spremnost da pripremi projektnu dokumentaciju za projekte.

– U ovom trenutku za sve regionalne bolnice i klinike u Vojvodini posedujemo građevinske dozvole, ili je u toku izrada projektne dokumentacije. To nije zabeleženo ranijih godina i decenija – rekao je Mirović.

Na pitanje da li bi sadašnje izdvajanje iz republičkog budžeta mogao zameniti zakon o finansiranju APV, Mirović je uveren da da.

– Zato što se sa zakonom može dodatno utvrditi predvidivost modela, može se utvrditi još neki mehanizam koji može biti neka vrsta osiguranja za budući rast prihoda, utvrditi i mogućnost da dodatno uđemo u razne finansijske tokove i zaduživanja. Sve to treba da bude u jednom zakonu za koji sam više puta govorio da je neophodan, ali to ne zavisi od mene – rekao je on uz objašnjenje da kad nemate zakon koji ne pokriva tu važnu oblast, onda to u budućnosti može biti predmet manipulacija ili može biti predmet neke vrste politikanstva.

A kaže, Vojvodini to ne treba.

– Vojvodina traži rad, zajedništvo, dobre projekte i predvidiv model finansiranja. Videli smo kako to izgleda kad to Vojvodina traži na način na koji zamišlja jedan zatvoreni krug elite. Mislim da to nikom nije donelo ništa konkretno i ništa dobro – kaže Mirović.

Na pitanje novinara da li neko odgovarao “zbog finansijskih malverzacija oko projekata, poput rekonstrukcije dvorca Heterlendi, novosadske Betanije, banje Junaković, Mirović je odgovorio da o tome nama saznanja, osim toga da se vode postupci protiv odgovornih u nekoliko slučajeva, i to u inicijalnim fazama”.

– Mi smo mogli samo sve ono što su oni uništili ponovo početi da gradimo. U narednih tridesetak dana počinje izgradnja “Heterlenda”. Za Kliniku za ginekologiju u toku je javna nabavka, očekujem da se završi do kraja avgusta, u oktobru očekujem početak radova. Morao sam kao nekakav tragač za promašenim investicijama pre svega da dođem do same suštine, da promenim odgovarajuće projekte, često i namenu objekata, da se izborim s pravosudnim organima koji su zbog istrage blokirali, često svojom odlukom i zatvorili objekte. Sve sam radio ne bismo li zbog građana uspeli da izađemo iz tog začaranog kruga i sve te objekte, te crne tačke, stavimo im na raspolaganje.

Govoreći o razgovorima između predstavnika vladajuće SNS, čiji je visoki funkcioner i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima, Mirović ocenjuje da je dijalog izuzetno važan.

– Mene jedino čudi zbog čega se ne vodi u Narodnoj skupštini? Još pre godinu govorio sam o tome da je neophodno da se u Narodnoj skupštini vodi dijalog u odborima, komisijama, i raznim drugim forumima gde je to neophodno. To je moja jedina primedba – kaže Mirović.

Kaže da deli stav Aleksandra Vučića “da se apsolutno u svim detaljima izbornog procesa može izaći u susret svakom razumnom zahtevu”.

– Da se birački proces pojednostavljuje, dodatno uvodi kontrola u taj proces, opredeljuje dodatna svota novca za političke stranke i da sve ono što već postoji kao neko iskustvo u drugim zemljama u te tri oblasti ili nekim drugim oblastima koje su racionalne, može biti ugrađeno u odgovarajuća zakonska rešenja i primenjeno na narednim izborima – kaže Mirović.

Izvor: RTV/Tanjug/Dnevnik
Foto: Pokrajinska vlada