Početna Politika Mirović: Suočavanje s prošlošću preduslov za bolju budućnost

Mirović: Suočavanje s prošlošću preduslov za bolju budućnost

0

mirovic-nemci-02-jpg_660x330 (1)

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarali su danas u Novom Sadu na odvojenim sastancima sa delegacijom Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima. Ištvan Pastor je rekao da danas ne postoji nijedno otvoreno pitanje koje opterećuje odnos Srbije i Nemačke.

– Za nas je veliko olakšanje i ohrabrenje u pronalaženju našeg evropskog puta u tome što nam Nemačka pruža nedvosmislenu podršku – rekao je Pastor i dodao da je sećanje na stradale civilizacijska i moralna obaveza.

Predsednik Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima Markus Mekel izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan Sporazum o ratnim grobovima sa Srbijom i dodao da je veoma zadovoljan onim što je Vojvodina uradila po pitanju očuvanja spomenika, kao i odnosom prema očuvanju tradicije i kulture nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji pokrajine.

Igor Mirović i Markus Mekel saglasili su se da zločini ne smeju biti zaboravljeni, kako oni koji su počinjeni za vreme Drugog svetskog rata, tako i oni koje je počinila komunistička vlast nakon rata.

– Moralna obaveza svakog od nas je da osudi sve zločine. Svesni smo teškoća i nasleđa iz perioda posle Drugog svetskog rata, koje je opterećivalo odnose između dveju država – rekao je Mirović i dodao da se mora učiniti sve da nove generacije, kroz suočavanje sa istinom iz prošlosti, grade bolju budućnost.

Izvor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs