Početna Politika Nacionalne manjine u vrhu prioriteta Pokrajine

Nacionalne manjine u vrhu prioriteta Pokrajine

0

mirovic-manjine-zajednice-jpg_660x330

Očuvanje identiteta i unapređenje položaja svih nacionalnih zajednica u Vojvodini u vrhu je prioriteta Pokrajinske vlade, istakao je juče predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na sastanku sa delegacijom nacionalnih saveta rumunske i slovačke nacionalne manjine.

Mirović je istakao da je važno da se zajedničkim delovanjem i uz punu saradnju institucija na svim nivoima poboljša položaj rumunske, slovačke i drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini, kaže se u saopštenju iz Pokrajine upućenom medijima.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da će se rešavanju postojećih problema kada su u pitanju problemi nacionalnih zajednica, pristupati ozbiljno u razumnim rokovima i kroz zajedničku saradnju.

Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Petrović, upoznao je predsednika Mirovića sa problemima u radu ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Savet. U cilju unapređivanja položaja u ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, Mirović i Petrović su se složili da je potrebno da nacionalni saveti zajedno delegiraju svoje prioritete, kako bi se rešili problemi u oblasti manjinskih prava, među kojima su i pitanja finansiranja, zapošljavanja, izdavačke delatnosti i obnove objekata u njihovom vlasništvu, a koja su pod zaštitom države.

Predstavnici slovačke nacionalne zajednice, na čelu sa Anom Tomanovom-Makanovom, istakli su da slovačka zajednica u Vojvodini ove godine obeležava značajan kulturni jubilej – 150 godina od izvođenja prve pozorišne predstave na slovačkim jeziku. Tim povodom će 27. avgusta u Bačkom Petrovcu biti održana svečanost, čiji će pokrovitelj biti Pokrajinska vlada, na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem, navodi se u saopštenju.

Predsednik Mirović je inicirao i razgovor sa novoizabranim poslanikom iz redova slovačke nacionalne manjine Pavelom Surovim, radi okupljanja oko zajedničkih projekata i rešavanja spornih pitanja.

Izvor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs