Početna Politika Ninamedia: Dve trećine Novosađana za SNS – četvrtina sugrađana ne zna kako...

Ninamedia: Dve trećine Novosađana za SNS – četvrtina sugrađana ne zna kako se zove aktuelni gradonačelnik

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Dve trećine Novosađana, odnosno 65,9 odsto ispitanika veruje da će na predstojećim izborima za Skupštinu Grada Novog Sada pobediti koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka, pokazalo je istraživanje agencije “Ninamedia”, obavljeno u periodu od 29. februara do 9. marta.

Na pitanje za koju političku stranku ili koaliciju biste glasali da se u ovom trenutku održavaju izbori, 44,9 odsto ispitanika se izjasnilo da je to koalicija na čijem čelu je SNS, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i koaliciju Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije glasalo bi po 9,1 odsto ispitanika, dok bi Demokratskoj stranci glas dalo 7,9 odsto anketiranih.

Iznad cenzusa, prema pomenutom istraživanju bili bi još koalicija “Dosta je bilo” – Levica Srbije sa 5,8 i Srpska radikalna stranka sa 5,7 odsto glasova.

Ispod cenzusa ostali bi koalicija DSS – Dveri za koju bi glasalo 4,1 odsto ispitanika, a za kolaiciju Liberalno demokratske partije i Socijaldemokratske stranke glasalo bi 3,8 odsto Novosađana.

Za Narodni pokret “Dinara – Drina – Dunav” glasalo bi 3,4 odsto, a za Savez vojvođanskih Mađara 2,4 odsto birača u Novom Sadu.

Na pomenuto pitanje u obzir su uzimani samo odgovori onih koji su se precizno izjasnili za neku stranku ili koaliciju, a nisu prihvatani odgovori: “ne znam”, “nisam još odlučio”, “odbija da odgovori” ili “poništiću listić”.

Čak 50,9 odsto anketiranih nije dalo odgovor na pitanje koga bi podržali od navedenih kandidata da se gradonačelnik Novog Sada bira direktno na izborima.

Za aktuelnog gradonačelnika Miloša Vučevića glasalo bi 30,4 odsto ispitanika, a zanimljiv podatak je da četvrtina Novosađana ne zna kako im se zove aktuelni gradonačelnik.

Ipak, ostali ponuđeni kandidati ostali su daleko ispod Vučevića – Saša Radulović (Dosta je bilo) sa 4,8 i Đurađ Jakšić sa 2,5 odsto podrške anketiranih, dok bi za Veljka Krstonošića (DS) glasalo 2,4 odsto.

Na pitanje “da li se za vreme sadašnje gradske vlasti Novi Sad kretao u dobrom ili lošem pravcu” 40 odsto ispitanika je reklo u dobrom, a 34 odsto u lošem pravcu, dok je 26 odsto anketiranih reklo da ne zna odgovor na to pitanje.

Navedeno istraživanje sprovedeno je metodom CATI (kompjuterski podržano anketiranje pute telefona) na uzorku od 1. 200 ispitanika, punoletnih građana Novog Sada.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos