Početna Politika Ništa od ideje opozicije da pojeftini cena grejanja

Ništa od ideje opozicije da pojeftini cena grejanja

0

Cena grejanja u Novom Sadu se neće smanjiti iako je JKP “Novosadska toplana” prošlu godinu završila sa dobiti od preko milijardu dinara.

Ideja o smanjenju cene grejanja potekla je od opozicionih odbornika, koji smatraju da je potrebno da se to uradi pošto “Toplana” ima velike prihode, a kako tvrde, građani teško izmiruju mesečne obaveze za komunalije.

Vladajuća većina nije ulazila u raspravu oko ovog predloga, dok je direktor “Novosadske toplane” Dobrosav Arsović medijima izjavio da na visinu cene grejanja prvenstveno utiče cena gasa na svetskom tržištu, kao i metodologija koju utvrđuje država.

On je, podsećajući da je “Toplana” prošle godine već smanjila cene, dodao da postoji opcija da se otvori mogućnost za novo umanjenje ali da, za sada, nema nagoveštaja da će toga biti. Arsović je dodao i da bi, kada se gleda dobit “Toplane”, trebalo uzeti u obzir da najveći deo profita potiče od prodaje električne energije koju proizvodi novi pogon u Toplani Zapad i koji donosi prihode preduzeću od preko 50 miliona dinara mesečno.

Direktor “Toplane” je dodao i da time što posluju pozitivno imaju dovoljno sredstava za konstantne i obimne radove na rekonsturkciji vrelovoda i unapređivanje sistema rada svih toplana.

Na Skupštini grada sem o radu “Toplane” bilo je reči i o radu drugih javnih preduzeća, a vladajuća koalicija je njihovo poslovanje ocenila kao pozitivno. S druge strane, opozicija je ocenila da sem “Toplane”, ostala javna preduzeća zapravo posluju u minusu i pored prikazane dobiti, jer jedva da su sa tim plusevima u završnim računima pokrili visine subvencija i donacija koje su dobili iz budžeta grada u 2017. godini.

Sem rasprave o javnim preduzećima, odbornici su pričali i o izveštajima o poslovanju drugih javnih ustanova u gradu, gde je opozicija imala pojedine primedbe na realizaciju, ali većih rasprava nije bilo.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay