Početna Politika Novosadski radikali će tražiti da se uklone simboli Vojvodine iz 2002. i...

Novosadski radikali će tražiti da se uklone simboli Vojvodine iz 2002. i 2004. godine

Srpska radikalna stranka saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izmenu Statuta Vojvodine, kojom bi se iz službene upotrebe uklonili oficijelni simboli AP Vojvodine uvedeni 2002. i 2004. godine.

SRS je naveo da grb AP Vojvodine iz 2002. i zastava iz 2004. godine predstavljaju “neuko, šarlatansko i nakaradno rešenje” i da su “istorijski falsifikat”.

“Mi, srpski radikali, smo mišljenja da isključivo tradicionalni simboli treba da budu u službenoj upotrebi, jer predstavljaju istorijsko nasleđe i zato što su utemeljeni u tradiciji i heraldici”, izjavio je šef novosadskih radikala i predsednik poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.

Jakšić je kazao i da je SRS učestvovala u donošenju odluke da tradicionalni simboli, simboli Srpske Vojvodine, uđu u zvaničnu upotrebu u Vojvodini.

On je kazao i da je srpski heraldičar Mirko Stojnić naveo da elementi grba Vojvodine iz 2002. godine nisu preuzeti iz “relevantne heraldičke građe, nego iz slikovnice ‘Grbovi Jugoslavije’, koju je, tridesetih godina 20. veka, izdala zagrebačka firma ‘Kavahag'”.

“Ovaj grb predstavlja izmišljenu strukturu, koja je sastavljena od tri feudalna, ali u heraldičkom smislu na falsifikatu zasnovana, grba Bačke iz 1699, Srema iz 1747. i Banata iz 1799. godine. Istorijski, ta tri grba predstavljaju tri ugarske županije, a ne AP Vojvodinu i ono što Vojvodina zaista jeste”, rekao je Jakšić.

On je kazao i da oficijelna zastava AP Vojvodine takođe “ne predstavlja ništa, jer nema nikakvog utemeljenja, niti nosi bilo kakvu simboliku”

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia