Početna Politika Opozicija traži ostavke zbog afere “Stan”

Opozicija traži ostavke zbog afere “Stan”

0

Novosadske opozicione stranke su zatražile da politički i zakonski odgovaraju svi koji su uključeni u aferu sa privatizacijom JKP “Stan”.

Zahtev opozicije je usledio nakon što je gradonačelnik Miloš Vučević potvrdio da će biti raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa litvanskom firmom, jer nisu uplatili osnivački ulog za novo preduzeće.

– Najavljeni raskid ugovora sa privatnim partnerom nije nikakav dokaz odgovornosti i ozbiljnosti gradske vlasti, već iznuđen i jedini moguć potez u situaciji kada je opozicija obavestila javnost da privatni partner nije uplatio osnivački ulog za novu firmu koja je trebalo da preuzme delatnosti od “Stana” i kada je svima postalo jasno da je priča o stranom ulagaču koji će spasiti radna mesta bila šarena laža i sredstvo za zamajavanje i zaposlenih u “Stanu” i svih građana Novog Sada. Za potpuno zadovoljenje pravde i zakona neophodno je da budu smenjeni gradonačelnik i njegovi saradnici koji su učestvovali u bezakonju i pokušaju da se naplata dimničarine i održavanje javne rasvete i objekata predaju privatnoj firmi bez odgovarajuće naknade za grad i radnike “Stana” – stoji saopštenju novosadske opozicije.

Oni dodaju da se sada pokazalo da sve ono što je opozicija govorila o spornoj privatizaciji bilo tačno i do kraja istinito i da se afera može završiti i zataškati samo formalnim raskidom štetnog ugovora.

Saopštenje su zajednički potpisali: Gradski odbori Demokratske stranke, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta “Dosta je bilo” Novi Sad, Nove stranke, Levice Srbije i “Pokreta za preokret”.

SNS: Bez imalo stida lekcije drže oni koji su uništili “Stan”

Gradski odbor Srpske napredne stranke reagovao je na saopštenje opozicije u vezi sa situacijom oko preduzeća “Stan”. SNS podseća “autore saopštenja i njihove malobrojne sledbenike da su upravo oni ti koji bi trebalo da snose političku odgovornost, jer su oni doveli preduzeće do ruba propasti”.

– Novosađani nikada neće zaboraviti njihovu šesnaestogodišnju vladavinu, za vreme koje su namerno gurali “Stan” u stečaj, a istovremenu nisu privukli ni jednog jedinog stranog investitora. Naprotiv, svojim destruktivnim delovanjem pokušali su da odvrate “Delfaj” i “Lir” od investicija u Novom Sadu, ali u tome nisu uspeli. Danas, oni koji su uništili ne samo “Stan”, već i skoro kompletan javni sektor, bez imalo stida i srama drže lekcije onima koji vraćaju njihove dugove – navode u SNS, još jednom podsećajući da je nakon odlaska Demokratske stranke sa vlasti u Novom Sadu, u “Stanu” zatečen dug od 800 miliona dinara, te da je on sada smanjen za 300 miliona.

Saopštenje potpisuju SNS, GO Pokreta socijalista, GO Socijalističke partije Srbije i GO Pokreta obnova Kraljevine Srbije.

Izvor: 021
Foto: 021