Početna Politika Opozicija traži poništavanje privatizacije JKP “Stan”

Opozicija traži poništavanje privatizacije JKP “Stan”

0

Sedam političkih partija i pokreta juče je od Skupštine grada zatražilo da povuče saglasnost na ugovor o javno-privatnom partnerstvu, odnosno privatizaciji JKP “Stan”.

Smatraju da će se jedino tako “sprečiti dalje protivzakonite mahinacije u postupku prodaje ove gradske firme”.

– Blagovremenim odustajanjem od štetnog posla sa konzorcijumom koji predvodi litvanska firma sumnjive reputacije “Busto Valda UAB”, umanjile bi se štete, sačuvala vredna gradska imovina i zaštitili interesi zaposlenih u “Stanu”. Budući da pomenuti konzorcijum nije uplatio osnivački ulog od 160 miliona dinara za novo preduzeće koje treba da preuzme delatnost JKP “Stan”, niti je ispunio ostale obaveze iz ugovora potpisanog 11. jula, raskid ugovora na štetu nesolidnog partnera jeste jedini logičan i moguć potez odgovorne i zaštiti imovine građana Novog Sada posvećene lokalne samouprave. Političke stranke i pokreti demokratske opozicije upozoravaju gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom na to da produženje rokova za ispunjenje obaveza pojedinih partnera nije moguće bez izmene ugovora, odnosno saglasnosti Skupštine grada. Saglasnost za produženje rokova koju daje nenadležno radno telo ili organ, jeste i uvek će biti pravno ništavno. Zbog brojnih kršenja i očiglednog favorizovanja privatnog partnera, a na štetu javnog interesa, postupak privatizacije “Stana” sigurno će biti predmet policijske i tužilačke istrage – navode između ostalog u zajedničkom saopštenju Demokratska stranka, Narodna stranka, Dosta je bilo, Levica Srbije, Nova stranka, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana.

Gradski odbor vladajuće SNS odgovora da je ova “naprasna zabrinutost” stigla sa šest godina zakašnjenja.

– Isti ti su iza sebe ostavili 800 miliona dinara duga, od kojih je 300 miliona vraćeno posle njihovog odlaska sa vlasti. Upravo je Demokratska stranka ta koja je bezobzirno gurala “Stan” u stečaj, a radnike na ulicu. Srpska napredna stranka je našla jedino moguće i održivo rešenje, kako za radnike, tako i za građane Novog Sada. Za razliku od naših kritičara, mi ne vodimo pljačkašku politiku. Postupak nakon zaključenja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu je regulisan kako odredbama tog ugovora, tako i odredbama Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama. To znači da u postupanju bilo koje ugovorne strane ne može biti mesta proizvoljnosti, već striktnom poštovanju ugovornih i zakonskih propisa, kako se to u konkretnom slučaju i čini od strane Grada Novog Sada i JKP “Stan” kao ugovornih strana, jer je na taj način jedino moguća zaštita javnog interesa uz sprečavanje nastupanja bilo kakve štete. Uvereni smo da će novo preduzeće poslovati na zdravim osnovama, jer smo se potrudili da nađemo najbolje moguće rešenje, što će se vrlo brzo i pokazati u interesu Novog Sada i Novosađana – navodi SNS u saopštenju.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija