Početna Politika Pajtić: Kresanjem budžeta APV obesmišljava se pokrajinski nivo vlasti

Pajtić: Kresanjem budžeta APV obesmišljava se pokrajinski nivo vlasti

0

vlada za sajt

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da je predloženi budžet Vojvodine za 2016. godinu posledica ograničavanja pokrajinske administracije i smanjivanja prihoda sa republičkog nivoa. “Danas smo mnogo dalje od Ustavnih sedam odsto, koliko pripada Vojvodini, nego ikada. Proces smanjivanja budžeta Vojvodine traje već tri godine, dok je do tada rastao“, istakao je Pajtić. Poslanici Skupštine Vojvodine razmatraju na današnjoj sednici predlog odluke o pokrajinskom budžetu za narednu godinu, koji iznosi 57,8 milijardi dinara.
On je pitao u čijem je interesu takav odnos prema pokrajini, te ocenio da se radi o potrebi obesmišljavanja regionalnih nivoa vlasti i samog načina podele vlasti.

Cilj je da niko ne postigne ništa, jer su onda svi jednaki“, dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

On je objasnio i da će zbog odnosa republike prema Vojvodini, na mesečnom nivou svaki građanin raspolagati sa tek 700 dinara u svim oblastima koje su u nadležnosti pokrajine.

I razlozi su jasni. Pokrajina je pohvaljena za privlačenje investicija, novca iz fondova, a sa ovim smanjenjem cilj je da pokrajinska administracija postoji, ali da nema instrumente da utiče na kvalitet građana“, kazao je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji danas u pokrajinskom parlamentu obrazlaže predlog za budžeta za sledeću godinu jer je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman uhapšen u subotu i određen mu je pritvor do 30 dana, kazao je da će Vojvodina raspolagati sa najmanje sredstava od 2010. godine.

On je novinarima objasnio da se prilikom sastavljanja budžeta Pokrajinska vlada vodila interesima građana.

Budžet je usmeren ka poljoprivredi, očuvanju projekata, kvaliteta života i podršci trećem detetu“, istakao je Bugarski.

On je naveo da je smanjen obim vojvođanskog budžeta posledica odnosa republičkih vlasti prema Vojvodini i nepoštovanja Ustavne odredbe od sedam odsto.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Đorđe Milićević izjavio je da ta stranka neće glasati za predloženi budžet.

On je novinarima kazao i da je predlog budžeta odraz loše politike Pokrajinske vlade i Demokratske stranke.

“I to se vidi kroz način upravljanja budžetskim sredstvima”, dodao je Milićević.

Komentarišući nedavna privođenja, poslanik SNS je kazao da sudski i istražni organi treba da urade svoj posao bez pritisaka.

On je ocenio i da demokrate svojim današnjim protestom zloupotrebljavaju javne organe.

Sedlarević: Republika duguje Pokrajini 240 milijardi

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević ocenila je danas da je Srbija visoko centralizovana zemlja, u kojoj se nadležnosti Vojvodine iz godine u godinu finansiraju sa sve manje sredstava.

“Svake godine se dovodi u pitanje koliko iznosi tih famoznih sedam odsto. Sve dok se ne donese Zakon o finansiranju Vojvodine i dok se ne urede sistemi finansija republike i pokrajine Vojvodina će zavisiti od milostinje ministra finansija”, kazala je Sedlarević.

Ona je podsetila i da na nedostatak Zakona o finansiranju ukazuju i izveštaji Evropske komisije, ali i sami evropski zvaničnici.

“Zašto se o Zakonu o finansiranju priča u evropskom parlamentu, a u Skupštini Vojvodine je to tabu tema?”, dodala je ona.

Poslanica LSV je rekla i da većinu sredstava u vojvođanskom budžetu čine transferna sredstva, te da je budžet pokrajine “protočni bojler”.

“O kapitalnim ulaganjima možemo samo da sanjamo”, zaključila je Sedlarević.

Ona je navela i da se u budžet Vojvodine po prvi put, u izjavama republičkih funkcionera, ubrajaju i sredstva koja nikada neće ni stići do APV, a to su direktna izdvajanja republike lokalnim samoupravama, poljoprivrednicima i pokrajinskom javnom servisu.

Sedlarević je navela i da zbog takvog odnosa republike prema pokrajini dugovanja prema njoj iznose 240 milijardi dinara.

“Za ta sredstva smo mogli da izgradimo Banatsku magistralu, tunel kroz Frušku goru, kliničko – bolnički centar Novi Sad”, kazala je poslanica LSV u Skupštini Vojvodine.

Sedlarević je navela i da budžet Grada Beograda iznosi 106 milijardi dinara, od čega se deset milijardi dinara izdvaja za opštine.

“Budžet Vojvodine iznosi 58 milijardi dinara, a raspolagaće za svoje programe sa tek 11 milijardi dinara”, istakla je Maja Sedlarević.