Početna Politika Pastor najavio mobilizaciju glasača za referendum u Mađarskoj

Pastor najavio mobilizaciju glasača za referendum u Mađarskoj

istvan-pastor-01_660x330

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor obećao je u ime čelnika partija mađarske nacionalne manjine u zemljama Karpatskog bazena da će učiniti sve da se mobilišu glasači, dvojni državljani da 2. oktobra izađu na referendum kojim Mađarska želi da odbaci preporuke Evropske unije za prihvat izbeglica i migranata.

“Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled referendum je unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo jedna nacija, unutrašnja stvar Mađarske je stvar svih nas”, rekao je Pastor a prenela mađarska državna novinska agencija MTI.

Dodao je da su zbog toga čelnici mađarskih partija u Karpatskom basenu “obavezni da mobilišu” svoje zajednice za učešće na referendumu i da ih pozivaju na to da 2. oktobra “odbace briselsku politiku naseljavanja”.

Predstavnici prekograničnih mađarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne mađarske vlade su u zajedničkoj izjavi osudili “pogrešnu imigracionu politiku EU i nametnuto naseljavanje”.

Ištvan Pastor je i u ime ostalih partijskih čelnika iz Karpatskog basena rekao da je pomenuta zajednička izjava zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope “sa hrišćanskim korenima” i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

Na skupu na Balvanjoškom slobodnom univerzitetu u Transilvaniji osim predstavnika mađarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali su i predstavnici SVM-a, Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza, Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Partije mađarske zajednice iz Slovačke, Erdeljske mađarske narodne partije i Mađarske građanske partije iz Rumunije i Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Autor: Beta
Foto: www.vojvodina.gov.rs