Početna Politika Pastor: Pokrajinsku vlast činiće SNS, SPS i SVM

Pastor: Pokrajinsku vlast činiće SNS, SPS i SVM

0

istvan-pastor-01_660x330

U novom sazivu pokrajinskog parlamenta vladajuću većinu činiće Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor nakon konsultacija koje je održao sa predstavnicima poslaničkih grupa.
Posle više od šest sati konsultacija sa predstavnicima odbornikčkih grupa, perdsednik Skupštine vojvodine saopštio je budući sastav pokrajinskog parlamenta.

“Parlamentarnu većinu prema sadašnjem stanju stvari u Skupštini AP Vojvodine činiće Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima, SPS sa svojim koalicionim partnerima i Savezom vojvođanskih Mađara, ostale stranke su izrazile svoju odluku da će ostati u opoziciji”, rekao je Pastor.

Milenko Jovanov iz SNS kaže da ta stranka neće nikoga moliti da bude deo vladajuće većine.

Jovanov nakon završenih konsultacija rekao je da su neke stranke same sebe stavile u opoziciju, a da SNS nikoga neće moliti da učestvuje u onome što Vojvodinu očekuje u narednom periodu.

Jovanov je rekao novinarima da su razgovori protekli u prijateljskoj atmosferi, a da se iz izjava predstavnika stranaka koje su bile na konsultacijama može zaključiti da su neke stranke same odredile gde će da budu, odnosno da su same rekle da će biti u opoziciji.

Pavle Budakov iz SPS-a kaže da lično smatra je zbog političke stabilnosti potrebno stvoriti širu koaliciju.

“To nam je potrebno zarad rešavanja svih onih pitanja koja treba da se reše u Vojvodini”, kaže Budakov.

A opoziciju će činiti Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo.

“U ovom trenutku mi imamo loše stanje i u Vojvodini i u Srbiji zato što nemamo rešeno pitanje finansiranja pokrajine i zato što nemamo rešeno pitanje nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Demokratska stranka je insistirala u ovom razgovoru da naredne četiri godine postavljamo samo ona pitanja i pokrećemo samo one inicijative koje mogu dovesti do boljeg ekonomskog stanja u Vojvodini”, kaže Borislav Novaković, DS.

“Srpska radikalna stranka je kao i uvek na zadatku da štiti interese građan Srbije koji žive na teritoriji severne pokrajine, naš glavni zadatak je da severnu pokrajinu sačuvamo u granicama Republike Srbije i tu smo da podržimo sve što je u interesu građana Srbije”, navodi Smiljana Glamočanin Varga, SRS.

“Budući da nismo bili ni pozvani na razgovore o tome kako će izgledati buduća Vlada, jer se naši stavovi o Vojvodini, dakle skupštinske većine i Lige socijaldemokrata Vojvodine izuzetno razlikuju, samim tim mi ne možemo tu Vladu ni da podržimo”, kaže Dušan Jakovljev, LSV.

“Sastanak je protekao u kratkom informisanju koje smo od gospodina Pastora dobili o predstojećim tačkama dnevnog reda za naredne dve sednice, očekivali smo da ćemo imati materijal spremne, štampane materijale vezane za pripremu za narednu sedmicu, dobili smo neke smernice u vezi tema i tačaka dnevnog reda, ono što naravno nedostaje detaljan materijal za sednicu, što očekujemo da ćemo dobiti pred njen sam početak ili tokom narednih dana”, navodi Svetlana Kozić, Pokret „Dosta je bilo”.

Predsednik Skupštine Vojvodine ištvan Pastor očekuje da će u ponedeljak biti završen proces formiranja Pokrajinske Vlade.

Do tada bi Srpska napredna stranka, kao najjača parlamentarna grupa trebalo da istakne kandidaturu budućeg predsednika vojvođanske vlade. Podsetimo da ja za mandatara predložen funkcioner SNS- a Igor Mirović.

Autor: RTV
Foto: www.vojvodina.gov.rs