Početna Politika Položeni venci na spomen-ploču na Trgu slobode povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine

Položeni venci na spomen-ploču na Trgu slobode povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine

0

Predstavnici Grada zajedno su sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta, danas su položili vence na spomen-ploču na Trgu slobode, a povodom obeležavanja 25. novembra – dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

“Tog dana, doneta je ispravna, istorijski utemeljena državotvorna odluka, i njome je suštinski kapitalizovana ideja nastanka Vojvodine. Time su ispunjene težnje srpskog i ostalog slovenskog stanovništva u južnoj Ugarskoj da dočeka oslobođenje i da na kraju Prvog svetskog rata postane deo zajedničke države sa maticom. Posebna je bila veličina Jaše Tomića i njegovih sledbenika koji su prepoznali to da stvaranje današnje Vojvodine treba da bude ostvareno putem direktnog prisajedinjenja sa Kraljevinom Srbijom. Ponosni smo i što su na toj novembarskoj skupštini učestvovale i žene, i to u trenutku kada u evropskim državama one nisu imale pravo glasa”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić istakao je da je istorijska činjenica da su Bunjevci dali neprocenjiv doprinos prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine 1918. godine Kraljevini Srbiji.

“Zahvaljujući dobroj politici Republike Srbije, Bunjevci su danas ravnopravna nacionalna manjina i hvala Gradu na izuzetnoj podršci na očuvanju našeg identiteta, jezika i kulture”, rekao je Bajić.

Goran Maksimović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. naglasio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji jedan od najvećih događaja u savremenoj srpskoj istoriji čime je bitno izmenjena istorija svih naroda na Balkanu i u Centralnoj Evropi.

“Taj davni 25. novembar je bio kruna jednog velikog rata i viševekovne težnje Srba na ovim prostorima za ujedinjenjem i zajedničkom državom. Važno je obeležavati ovaj dan koji predstavlja deo suštine našeg nacionalnog identiteta”, rekao je Maksimović.

Dodajmo da su posle predstavnika grada i organizacija, vence na istu spomen-ploču položili i članovi Srpske radikalne stranke.

Posted by Милош Вучевић on Wednesday, November 25, 2020

Izvor: 021
Foto: Miloš Vučević/Facebook