Početna Politika Protestna šetnja LSV zbog zakidanja budžeta Vojvodine

Protestna šetnja LSV zbog zakidanja budžeta Vojvodine

0

lsv,-protest,-beograd_660x330

Više od hiljadu aktivista Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli ka Ustavnom sudu Srbije, gde će predati inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije.

Kako je ranije objašnjeno, ta stranka se Ustavnom sudu obraća zbog odnosa republičkih vlasti prema Vojvodini. Funkcioneri LSV su isticali da će Vojvodini i ove godine iz republičkog budžeta biti zakinuto tri četvrtine budžeta.

Ustav Srbije predviđa da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije.

Pokrajinska vlada je predlog za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu, kojim se definiše da se Vojvodina finansira samo iz pojedinih poreskih prihoda, pokrajinskih administrativnih taksi, naknada, donacija i transfera i prihoda nastalih upotrebom javnih sredstava, predala još 2012. godine, ali Ustavni sud taj predlog još uvek nije razmatrao.

Ustav Srbije predvideo je i obavezu donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine i to do kraja 2008. godine, međutim zakon ni do danas nije donet, na šta Evropska komisija upozorava u svakom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Izvor: RTV
Foto: RTV