Početna Politika Radikali traže spomen-obeležje nastradalima u NATO bombardovanju u Novom Sadu

Radikali traže spomen-obeležje nastradalima u NATO bombardovanju u Novom Sadu

Odbornici Srpske radikalne stranke u novosadskoj Skupštini pokreću inicijativu da se, povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, podigne spomen-obeležje.

Vanja Božić iz gradskog odbora SRS kaže da je Novi Sad tokom bombardovanja pretrpeo “strahovito razaranje infrastrukture”, te da su stradali i građani.

“Tokom NATO agresije teško su oštećeni vojna i civilna infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, sportski objekti, spomenici kulture, crkve, manastiri… Procena materijalne štete koju je SR Jugoslavija pretrpela tokom ove agresije, samo od čina bombardovanja, iznosi preko 100 milijardi dolara. Tokom dva i po meseca NATO iživljavanja nad SR Jugoslavijom stradalo je više od 2.500, a teško ranjeno i povređeno oko 6.000 ljudi. Zbog nemogućnosti prepoznavanja svih nastradalih i velikog broja napada na civilne ciljeve, broj žrtava nikada nije zvanično potvrđen. Zbog korišćenja kasetne municije, koja je strogo zabranjena Ženevskom konvencijom, stradalo je do 2006. godine, još šestoro ljudi, a dvanaestoro je teško povređeno”, poručuje Božić.

Kako dodaje, Novi Sad je ostao bez tri mosta preko Dunava, bombardovana je i uništena zgrada Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku, a uništena je i Rafinerija nafte u Novom Sadu.

“Jedan od prvih ciljeva NATO agresora na teritoriji Novog Sada bila je policijski centar na Klisi i gusto naseljena stambena četvrt na Detelinari. NATO je tokom bombardovanja gađao i centar naseljenog mesta Sremska Kamenica, uništio telekomunikacioni repetitor Čot, kao i više objekata na području Fruške gore. Srpska radikalna stranka smatra da bi Zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa umetnicima, trebala da da predlog izgleda i veličine ovog spomen-obeležja. Za nas srpske radikale, najlogičnija i najpogodnija lokacija za postavljanje ovog spomen-obeležja je prostor Keja, koji najviše simbolizuje sećanje na razaranja, koja je Novi Sad pretrpeo tokom NATO agresije”, zaključuje Božić.

Izvor: 021
Foto: Pixabay