Početna Politika Radikali traže spomenik caru Nikolaju II Romanovu u Novom Sadu

Radikali traže spomenik caru Nikolaju II Romanovu u Novom Sadu

0

Srpska radikalna stranka podnela je inicijativu da se u Novom Sadu podigne spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu.

Radikali navode da je ruski car “zarad odbrane Kraljevine Srbije, uveo Rusku carevinu u Prvi svetski rat i na taj način žrtvovao svoj život i život čitave carske porodice”. Oni očekuju da se 17. jula 2018. godine, kada se obeležava sto godina od stradanja porodice Romanov, u Novom Sadu otkrije spomenik caru Nikolaju II. Ovu inicijativu radikali su uputili Savetu za kulturu grada, koji će taj predlog razmatrati.

– Mi srpski radikali smo mišljenja da posle Beograda i Novi Sad treba da podigne spomen obeležje ruskom caru Nikolaju II, kao izraz zahvalnosti za osvedočenu ljubav i nesebičnu pomoć koju je u teškim vremenima pružao srpskom narodu – poručio je predsednik Odborničke grupe SRS u Novom Sadu Đurađ Jakšić.

Po njihovoj zamisli, spomenik bi trebalo da se nalazi u Ulici Maksima Gorkog koja je, kako navode, do Drugog svetskog rata nosila ime upravo Nikolaja II Romanova.

Jakšić je poručio da radikali podržavaju i inicijativu udruženja koja su 2013. godine predložila da se u centru Veternika podigne spomenik u čast solunskih boraca ratnih invalida, koji su 1918. formirali početak današnjeg Veternika.

Izvor: 021
Foto: srpskaradikalnastranka.org.rs