Početna Politika Raspisani izbori za savete 42 mesne zajednice

Raspisani izbori za savete 42 mesne zajednice

0

Predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović raspisala je izbore za savete 42 mesne zajednice, od ukupno 47 koliko ih ima u Novom Sadu i prigradskim naseljima.

Izbori su zakazani za 13. jun, a u mesnim zajednicama Podbara i Salajka, kao i u Stepanovićevu i Bukovcu radi se o nastavku izbornog postupka koji je krenuo u oktobru prošle godine, ali je prekinut zbog epidemije.

Izbori su raspisani za 33 mesne zajednice u samom Novom Sadu i to: “Boško Buha”, “Liman III”, “Ostrvo”, “7. juli”, “Južni Telep”, “Bratstvo Telep”, “Nikola Tesla-Telep”, “Gavrilo Princip”, “Bistrica”, “Adice”, “Omladinski pokret”, “Dunav”, “Slana bara“, “Klisa”, “Vidovdansko naselje”, “Sajlovo”, “Petrovaradin”, “Sremska Kamenica”, “Žitni trg”, “Stari grad”, “Ivo Andrić”, “Vera Pavlović”, “Jugovićevo”, “Radnički”, “Detelinara”, “Narodni heroji”, “Sava Kovačević”, “Prva vojvođanska brigada“, “Sonja Marinković”, “Liman”, “Podbara”, “Salajka” i “Šangaj”.

Takođe, izbori će se održati i za savete mesnih zajednica u devet prigradskih naselja: Stepanovićevo, Bukovac, Ledinci, Kać, Kovilj, Kisač, Veternik, Futog i Pejićevi salaši-Nemanovci.

Rok za podnošenje predloga za kandidate za članove saveta ističe 7. juna u 15:30 časova.

Glasanje će biti 13. juna od 7 do 20 časova.

Podsetimo da je NVO “Inicijativa za mesne zajednice” ranije upozorila da se izbori za članove mesnih zajednica u Novom Sadu odvijaju daleko od očiju javnosti i uz proceduru koja obeshrabruje građane da se na ovim izborima pojave bilo kao kandidati, bilo kao glasači.

Da bi se neko kandidovao za Savet treba da u prostorijama Mesne zajednice preuzme dokumenta za prikupljanje potpisa i da do roka za prijavu prikupi 20 potpisa za svakog kandidata. Potpise mogu da daju samo građani koji žive na teritoriji te mesne zajednice i jedan građanin može da podrži samo jednog kandidata. Saveti mesnih zajednica u Novom Sadu imaju različit broj članova, od 7 do 15.

U poslednjih osam godina u Novom Sadu u svim savetima sede ljudi koji su uglavnom bliski SNS-u i ima tek nekoliko nezavisnih građana, jer opozicione stranke i grupe građana uglavnom bojkotuju ove izbore zbog netransparentne procedure, ali i malog značaja mesnih zajednica.

Izvor: 021
Foto: Unsplash