Početna Politika Skupština Vojvodine imenovala nove pokrajinske sekretare za poljoprivredu i urbanizam

Skupština Vojvodine imenovala nove pokrajinske sekretare za poljoprivredu i urbanizam

0

Skupština Vojvodine imenovala je nove pokrajinske sekretare za poljoprivredu i urbanizam. Dosadašnji sekretar za urbanizam, Vladimir Galić, vodiće Sekretarijat za poljoprivredu, a resor urbanizma preuzeo je Nemanja Erceg. Takođe, Pokrajinski parlament usvojio je i Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine.

U pokrajinsku kasu u prvih šest meseci slilo se 55,1 milijarda dinara, što je 61,8 odsto od ukupno planiranih prihoda za ovu godinu. Potrošeno je nešto više od 38 milijardi, odnosno 42,7 odsto celogodišnjeg plana. Racionalno i odgovorno trošenje, izuzetno visoko ostvarenje prihoda, čak duplo više nego 2016., poručuju predstavnici vlasti.

“To je rezultat dobrog i profesionalnog rada i jednog požrtvovanog odnosa, velikog broja stranih direktnih investicija, rasta industrijske proizvodnje, samo u ovoj godini za prvih šest meseci to je preko 7 procenata, smanjenja broja nezaposlenih sa 165.000 koliko je tada bilo, na nešto preko 95.000. Sve to uslovilo je da prihodna strana bude tako velika” , istakao je Nenad Borović iz SNS-a.

Ana-Marija Pinter ( SVM) je naglasila da procenat izvršenja šestomesečnog budžeta ukazuje na kvalitetno i realno planiranje prihoda i primanje rashoda i izdataka

Opozicija ne deli to mišljenje, posebno kada je reč o rashodima. Smatra da se budžetom upravlja bez ikakvog plana, i da veliki broj planiranih projekata neće biti realizovan.

“Za prvu polovinu godine Uprava za kapitalna ulaganja realizovala je 13,01 posto svog godišnjeg programa ili mizernih milijardu dinara. To je zaista skandal”, kaže Đurađ Jakšić, poslanik SRS.

Branislav Ristivojević ( DSS) je rekao: “Neophodno je po svemu sudeći, to je sada jasno, pokrajinskoj izvršnoj vlasti orijentacija. Ako nemate program razvoja Vojvodine, jasan plan šta hoćete sa Vojvodinom, nije ni čudo što će ostvarenost da luta.”

Između ostalog, pokrajinski poslanici dali su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane u opštinama Srbobran i Bečej, a usvojili su i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike. A novinari su u Skupštini Vojvodine dobili novi prostor za rad, potpuno renoviranu i savremeno opremljenu salu, koju im je prikazao predsednik Pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Izvor: RTV
Foto: CMC