Početna Politika SNS i DS saglasne: Država da spreči kupovinu glasova

SNS i DS saglasne: Država da spreči kupovinu glasova

0

bank-note-209104_640

Gradski odbori Srpske napredne stranke i Demokratske stranke danas su zatražili od državnih organa da spreče kupovinu glasova na lokalnim izborima u Novom Sadu koji će se održati 24. aprila.

Na izborima održanim u maju 2012. godine, Novi Sad je ostao ubeležen na mapi sveta kao mesto gde su se tokom glasanja za lokalne partije masovno kupovali glasovi za svega dve “crvene”, a za to do danas niko nije osuđen na robiju.
Pred predstojeće izbore ponovo se masovno kupuju birači – novcem, robom i obećanjima, a sada su za kupovinu glasova međusobne optužbe stigle od DS i SNS.

SNS tvrdi da su demokrate “inicijatori, inspiratori i tvorci malih kvazi stranaka koje im služe za trgovinu glasovima građana i obesmišljavanje izbornog procesa”. Optužuju ih da ponovo sarađuju sa Pokretom “Drina-Dinara-Dunav” čiji je vođa Tomislav Bokan optužen za kupovinu glasova.

– Da su oni zapravo jedno, jasno su pokazali u februaru na izborima za MZ Kljajićevo gde su zajednički na tribini učestvovali visoki funckioner DS Branislav Bugarski i visoki funckioner 3D Nikola Ćirović. Naime, još pred lokalne izbore 2012. godine osmislili su plan kako da kupe glasove u Novom Sadu i taj njihov projekat je završio na sudu. Istina je da su oni sve vreme opstruisali sudski proces, ali su svedoci potvrdili da je novac za kupovinu glasova davala Demokratska stranka – tvrde u SNS i od državnih organa zahtevaju da građane zaštite od političkih kriminalaca.

Demokratska stranka takođe traži od državnih organa da spreče kupovinu glasova i obezbede regularnost izbornog procesa u Novom Sadu. Sem Bokana, kao novi potencijalni “kupac” glasova navodi se Branislav Švonja.

– Organizacija “Dinara-Drina-Dunav”, koja se ranije zvala Romska demokratska stranka i koju mediji dovode u vezu s kupovinom glasova, verovatno nije jedini učesnik u nezakonitoj trgovini. Branislav Švonja iz Veternika je registrovao Srpsku demokratsku stranku zloupotrebljavajući ime pokojnog Jovana Raškovića, a sada sarađuje sa naprednjacima. A upravo je za tog istog Švonju, Srpska napredna stranka svojevremeno tvrdila da je uhapšen u kampanji za opštinske izbore u Odžacima 2013. godine zbog kupovine glasova – navode iz DS.

Smatraju da se time izgleda i preporučio za koalicionog partnera naprednjaka.

– Jer koga god Miloš Vučević optuži za kupovinu glasova – taj ubrzo postane njegov saradnik. To se dogodilo i sa Romskom demokratskom strankom, koju je Vučević 2012. godine najpre tužio za trgovinu glasovima, a onda su zajedno preuzeli vlast u gradu. Pre nekoliko meseci, mediji su objavili kako glasove za Srpsku naprednu stranku prikuplja i opskurno udruženje “Miloš Obilić”, koje je malo pre toga dobilo pare iz gradskog budžeta za svoje aktivnosti – navodi se u saopštenju i konstatuje da je obaveza svake političke stranke, javnog glasila, građanske organizacije i pojedinca da stane u odbranu osnovnih tekovina demokratskog i građanskog društva jer se kupovinom glasova obesmišljava demokratski poredak i ponižavaju građani Novog Sada.

Redovni lokalni i pokrajinski izbori, kao i vanredni republički biće održani u nedelju 24. aprila.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay