Početna Politika SNS zatražila vandrednu sednicu Skupštine APV

SNS zatražila vandrednu sednicu Skupštine APV

0

predrag-matejin_660x330
Poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS) danas je podnela zahtev za sazivanje vanredne sednice pokrajinskog parlamenta, zbog loše situacije u javom zdravlju u Vojvodini, izjavio je predsednik poslaničke grupe SNS Predrag Matejin.
“SNS tvrdi da je pokrajinska vlada ugrozila javno zdravlje u Vojvodini pre svega kada je reč o obolelima od karcinoma, jer aparati za zračenje nemaju dovoljan kapacitet i u lošem su stanju pa na red za zračenje čeka više od 700 bolesnika”, rekao je Matejin novinarima, navodeći da se kao spasonosno rešenje čeka završetak izgradnje drugog bloka instituta u Sremskoj Kamenici.

Izgradnja drugog bloka instituta u Sremskoj Kamenici, po rečima Matejina, započeta je 2008. godine uz najavu da će biti okončana za 14 meseci, “što znači da već sada beleži šestogodišnje kašnjenje”.
“Prvobitno je bilo predviđeno da je vrednost te investicije 16 do 18 miliona evra, a do danas je na volšeban način taj iznos narastao na 30 miliona evra”, rekao je Matejin.

Prema njegovim rečima, u novom bloku planirana su tri akceleratora za zračenje obolelih od karcinoma koji bi imali dovoljan kapacitet da podmire potrebe u AP Vojovodini.

Međutim, kako je istakao Matejin, upravo je cena tih akceleratora ono što predstavlja veliki problem, jer je do sada dva puta raspisivan tender za njihovu nabavku i poništavan od strane republičkog organa zbog favorizovanja dobavljača.

“Po informacijama kojima raspolažemo, i treći tender ide u istom pravcu, odnosno farvorizuje dobavljače. Po njima cena ta tri akceleratora je ukupno nešto više od 11 miliona evra, a običnim pretraživanjem interneta može se videti da se takvi akceleratori mogu nabaviti po ceni od 1,5 miliona evra po komadu”, naglasio je Matejin.

On je kazao da SNS zahteva da se na vanrednoj sednici pokrajinske skupštine raspravlja o tome i da se zatraži odgovor zbog čega je cena akceleratora višestruko uvećan.

“Možda je to pokušaj Bojana Pajtića da na taj način reguliše dugovanja Demokratske stranke koja je u blokadi”, konstatovao je Matejin.

Inicijativu naprednjaka za zakazivanje vanredne skupštine potpisalo je 26 poslanika iz te stranke, što je dovoljno da bi zahtev bio validan jer, prema poslovniku o radu, dovoljno je da jedna petina od ukupnog broja poslanika, odnosno 24 poslanika, zatraže sazivanje sednice pa da je predsednik skupštine u obavezi da to učini.

Predsednik skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ima rok od 10 dana da sazove skupštinu na inicijativu koja je danas podneta.

Autor: Tanjug