Početna Politika SRS: Uređenje Trga republike je čist urbanističko – arhitektonski promašaj

SRS: Uređenje Trga republike je čist urbanističko – arhitektonski promašaj

0

 

a8baf9ac52b6Srpska radikalna stranka je mišljenja da uređenje Trga republike, onako kako ga je zamislila gradska vlast, predstavlja čistu improvizaciju i urbanističko – arhitektonski promašaj, kakav se ne pamti u Novom Sadu. 189 miliona dinara iz budžeta će biti bačeno na privremeno uređenje Trga republike, trga koji će biti jedinstven u svetu po tome, što će na trećini njegovog prostora biti izgrađen parking, a polovina od ukupne preostale površine će biti u grandioznim betonskim žardinjerama, koje ne služe ničemu. Ostaje dilema, da li posle uređenja Trga republike dobijamo trg sa parkingom i žardinjerama ili parking i žardinjere sa trgom, rekao je Đurađ Jakšić, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad.
Radikali su mišljenja da “nema urbaniste i arhitekte, koji se ne zgražava nad ovakvim uređenjem Trga republike i koji neće posvedočiti da će ovim rešenjem najveći i nadragoceniji trgovski prostor u Novom Sadu biti unakažen”.

Istaknuto da je će, nakon predstojećih lokalnih izbora jedan od prioriteta srpskim radikalima biti kvalitetno, trajno i funkcionalno uređenje prostora najstarije novosadske tržnice – Riblje pijace, izgradnja javne garaže na tom prostoru i uređenje najvećeg trga u Novom Sadu na ponos svih Novosađana.

“Naša ideja i inicijativa je da se, nakon konačnog uređenja ovog prostora, u čijoj su neposrednoj blizini dragocenosti poput Jovine gimnazije, Vladičanskog dvora, Saborne crkve i Gradske biblioteke, Trg republike nazove Trgom Srpske Vojvodine ili Vojvodovine Srbije, a da centralno mesto na ovom trgu zauzme spomenik prvom vojvodi Srpske Vojvodine Stevanu Šupljikcu na konju”, kazao je on.

Autor: Tanjug