Početna Politika SZS i SNS o limanskim garažama

SZS i SNS o limanskim garažama

0

Zbog planirane gradnje nekoliko višespratnih garaža na Limanima i preuređenja Limanskog parka, stranke vlasti i opozicije iznele su svoje stavove povodom problema zbog kojeg su se pobunili građani ovog dela Novog Sada.

“Savez za Srbiju”, koji okuplja više opozicionih partija, podsetio je da gradska vlast planira da na travnjacima na Limanu podigne garaže i smanji zelenu površinu Limanskog parka tako što će u tom parku izgraditi saobraćajnicu paralelnu sa Mostom slobode i zgrade od “tvrdog” materijala.

“Prema predloženom urbanističkom planu za područje Limana, garaža bi bila podignuta i na mestu sadašnjeg igrališta, dok bi u Limanskom parku bili otvoreni ugostiteljski objekti. Politika divlje urbanizacije koju sprovodi gradska vlast, a u kojoj se svaka slobodna površina zaliva betonom i pretvara u građevinsko zemljište na kojem režimski tajkuni zidaju višespratnice, upravo je na Limanu dostigla vrhunac. Pod sadašnjom upravom Novi Sad prestaje da bude grad po meri ljudi koji u njemu žive i pretvara se u pravi Eldorado za kapital sumnjivog porekla i investitore koji traže brzu i laku zaradu na štetu opšteg interesa. “Savez za Srbiju” će zato iskoristiti sve institucionalne mogućnosti kako bi sprečio usvajanje urbanističkog plana za područje Limana koji pokušava da nametne lokalna vlast koju predvode Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ako bi predloženi plan zaista bio realizovan, životna sredina na Limanu – na kojem već nedostaje zelenilo – bila bi praktično uništena, uz dramatično povećanje zagađenja vazduha i buke”, stoji u saopštenju SZS.

S druge strane, vladajuća Srpska napredna stranka smatra da je u cilju povratka na vlast, a pre svega privilegija koje su godinama koristili, Savez za Srbiju protiv svakog projekta koji doprinosi boljitku života građana.

“Projekti koje predlažu stručnjaci iz raznih oblasti unapred bivaju odbačeni i blaćeni od te grupice propalih političara i njihovih malobrojnih istimišljenika. Tako su i danas “tankim” argumentima kritikovali urbanistički plan kojim je predviđena gradnja garaža na Limanima, kao i ugostiteljski objekti u Limanskom parku. Gradski odbor Srpske napredne stranke podseća građane da je Demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima u tri mandata je od 1996. godine do danas imala priliku da reši problem parkiranja u Novom Sadu i to, ne samo da nije rešila, već je neplanskom gradnjom uništila pojedine delove grada. Pre svega Grbavicu i Novu Detelinaru. Na Limanima, koji su takođe gusto naseljeni, ovaj problem je ostao u nasleđe sadašnjoj vlasti. Upravo predlogom novog urbanističkog plana problem će biti rešen, uz minimalno zauzeće zelenih površina. Istovremeno, kroz projekte koje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, procenat zelenila na Limanima i u ostalim delovima grada iz godine u godinu se značajno povećava”, navode u SNS.

SPS i LSV do sada se nisu oglašavali ovim povodom.

“Savez za Srbiju” je najavio i da će novi razgovor sa građanima na temu “Kuda ide Novi Sad” biti održan u četvrtak 6. decembra u 19 časova u prostorijama mesne zajednice “Boško Buha”, u Fruškogorskoj 8 na Limanu 2 i da će biti posvećen predloženom urbanističkom planu za područje Limana.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay