Početna Politika Usvojen novi rebalans novosadskog budžeta: Zaposlenima u javnom sektoru veće plate

Usvojen novi rebalans novosadskog budžeta: Zaposlenima u javnom sektoru veće plate

0

Odbornici u Skupštini Grada Novog Sada usvojili su drugi rebalans budžeta u 2019. godini, koji se donosi u najvećoj meri zbog odluke da se u celoj državi zaposlenima u javnom sektoru povećaju plate.

Situacija na današnjoj sednici Skupštine Grada delovala je slično kao i kada se u junu ove godine raspravljalo o prvom rebalansu budžeta – naprednjaci su hvalili svoje poteze, radikali kritikovali da se novac ne troši na kapitalne projekte i programe koji će biti od koristi Novosađanima, demokrate su bojkotovale, a u Dosta je bilo su se žalili na izostanak javne rasprave o rebalansu.

Prema rebalansu, budžet Novog Sada sada iznosi više od 30,1 milijarde dinara, što je povećanje za 591 milion dinara u odnosu na prethodno utvrđenu količinu novca kojom grad raspolaže. Kako je rekao i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, odluka o rebalansu budžeta “nije nešto dramatično bitna u smislu promene suštine budžeta”, ali, po njegovim rečima, dobar je pokazatelj razvoj grada.

Glavni razlog za rebalans budžeta jeste odluka da se na republičkom nivou od novembra povećaju plate zaposlenima u javnom sektoru. Tako će, kada su u pitanju novosadski radnici u javnom sektoru, imati uvećanu platu za nekoliko procenata – oni koji su zaposleni u administraciji za osam, zaposleni u socijali i predškolskoj ustanovi za devet odsto, dok će radnici u ustanovama kulture dobiti povećanje od 10 odsto.

“Rekao bih da je dobra vest za Novosađane činjenica da ćemo izdvojiti 250 miliona dinara dodatno za putnu privredu, asfaltiranje ulica, saobraćajnu signalizaciju, krpljenje rupa, pešačke staze… Projektujemo tri nova obdaništa i pokušavamo da širimo tu mrežu. Dali smo subvencije ‘Čistoći’ da širi mrežu podzemnih kontejnera, naša želja je da svuda u gradu imamo podzemne kontejnere, da nemamo slike nadzemnih kontejnera, da oslobodimo prostor za pešake, parking mesta. Dali smo subvenciju i za ‘Lisje’ da vodi računa o grobljima, posebno o onima koje je grad preuzeo, govorimo grobljima u prigradskim naseljima, koja nisu bila u najboljem stanju i verujem da će ‘Lisje’ moći još više da se angažuje po tom pitanju”, navodi Vučević.

Gradonačelnik smatra i da je odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na teritoriji Novog Sada od 2021. godine značajna, dodajući da će Novi Sad biti verovatno prvi grad u Srbiji, koji će krenuti “ofanzivno i pomalo radikalno” u tu kampanju, te da bi grad trebalo suštinski da počne da živi kao zeleni grad.

Po njegovim rečima, deo stanova koji se gradi neće biti prodavan samo po povlašćenim cenama za socijalno ugrožene porodice, nego će se davati na besplatno korišćenje porodicama koje imaju težu materijalnu i porodičnu situaciju, samohranim roditeljima sa više dece, roditeljima sa decom koja imaju teška oboljenja, učesnicima ratova na prostoru bivše Jugoslavije, istaknutim sportistima… Sa tom praksom će se krenuti već s početkom prodaje stanova u Kisačkoj 55.

Protiv predloženog rebalansa budžeta bile su samo dve stranke – Srpska radikalna stranka i Dosta je bilo, dok su odbornici Demokratske stranke bojkotovale sednicu, kao i prethodnih meseci.

Izvor: 021
Foto: PIxabay